Badrumsrenovering är ett av de dyraste inomhusprojekten att ge sig på i hemmet. Men det finns sätt att få badrummet att kännas som nytt med en minimal budget. Här har jag samlat råd och tips som jag själv haft nytta av.
För att renovera badrum så billigt som möjligt kan ett alternativ vara att budgetrenovera istället för att totalrenovera badrummet från grunden, vilket kräver rivning, ny flytspackling, tätskikt och mer. Plastmattan kan man välja att ha kvar och måla om. Man kan byta ut badrumsporslin, lampor, skåp och annan interiör och på så vis få badrummet att kännas som nytt. Kakel, klinker och fogar kan göras rent och fräschas upp och tak, listverk och väggar kan man också helt eller delvis måla om.
När jag och min fru skulle sälja vår första bostadsrätt gjorde jag själv en väldigt billig uppfräschning och styling av badrummet. Står du istället inför en totalrenovering av badrummet? Då är ett tips att läsa denna artikel om vad man ska tänka på när man vill renovera badrummet själv.
Här går jag igenom från tak till golv vad man själv kan göra som budgetrenovering för att pigga upp ett slitet och otidsenligt badrum. Det är relativt enkla ingrepp för den händige. Gör gärna momenten i följande ordning:
Taket
Att måla taket i en kulör som sticker ut kan vara ett väldigt effektfullt sätt att förnya badrummet. Särskilt om väggarna är vita. Börja gärna med takmålningen i ditt budgetrenoverings-projekt. Måla samtidigt in eventuella taklister i samma strykning (omgång av målning).
Förberedelser
Även om du tänker måla plastmattan så är det att rekommendera att täcka golvet och åtminstone den övre delen av väggen med täckplast. Då slipper du lägga tid på att skrapa bort färgklickar på golvet och onödigt stänk på väggarna.
För att få till ett bra resultat är det bra att tvätta av taket med målartvätt eller diskmedel. Särskilt över duschen där mycket stänk från vatten och hårprodukter hamnar.
För att täcka väggar vid takmålning tycker jag det fungerar bra att använda en plastfolie som har en maskeringstejp överst. Dessa finns på rulle och kan sättas så att maskeringstejpen hamnar i underkant av taklisten. Då tycker jag det går snabbt att stryka tak och lister i en omgång.
Glöm inte fogarna
Vill man bättra på fogen, eller kanske komplettera med fog, mellan list/tak och list/vägg, så är det en bra idé att först foga, därefter låta fogen tork och sen sätta maskeringstejpen på väggen 1-2 mm under fogen. Då målar man in fogen helt. Tänk på att använda en övermålningsbar fog för våtrum.
Målning
Välj en våtrumsfärg och stryk taket 2 gånger eller enligt anvisningarna för färgen. Köper du färgen hos en färgfackhandel eller byggvaruhus så kan du oftast få hjälp med precis vilken färg och eventuell grundfärg som behövs för våtrum.
I vissa badrum sitter takpanel av obehandlat trä. Då kommer man i regel inte ifrån att först behöva stryka taket med häftgrund. För att förhindra att knaggar i panelen blöder igenom, så finns det spärrgrund och liknande färg som kan strykas över hela taket först som grundfärg, eller fläckvis på knaggar. Var noga med att berätta i vilket utrymme färgen ska sitta och på vilket underlag och material, så att du får rätt färg.
Är det en gammal tråkig plafond i taket kan man passa på att ta ner den (tänk på att sköta arbete med fast elinstallation på ett korrekt sätt) och byta ut den mot en ny badrumslampa.
Väggarna
Kakel eller våtrumstapet är vanliga ytskikt i badrum. Jag börjar med hur man kan göra rent kaklade badrumsväggar och inte minst fogarna.
Rengör kakel och fogar
Om du precis som jag (och säkert många andra) inte har för vana att göra rent badrummets kakel och fogar varje vecka, så vet du att de blir väldigt smutsiga med tiden. Smuts, fett, kalk och andra avlagringar fastnar med tiden på kakelplattor och i fogarna.
För att få bort kalkavlagringar och smutsen på kaklet behövs ett surt rengöringsmedel som samtidigt är skonsamt. En blandning av lika delar vatten och ättika som man sprayar på kaklet är ett berövat husmorsknep. Låt blandningen verka några minuter och torka sen av med trasa eller svamp.
För att få rent fogarna kan man göra en pasta av lika delar bakpulver och vatten. Det är ett miljövänligt och beprövat sätt. Stryk ut pastan över fogarna med en trasa eller något i den stilen och låt sedan verka några minuter. Därefter gnuggar man rent fogarna med en tandborste. Misstänker du att det har satt sig mögel i fogarna så är det bäst att först göra rent med ett mögelborttagningsmedel.
Måla om väggar med våtrumsfärg
Om det sitter våtrumstapet eller målade väggar i badrummet så kan det vara en god idé att passa på att måla om dessa som en del av budgetrenoveringen. De här stegen är vanliga att följa:
- Börja med att göra rent väggarna med ättiksblandningen (se stycket ovanför) eller med målartvätt. Torka rent väggarna och låt de torka. Finns det ytor med mögel så behöver dessa göras rent med mögelborttagningsmedel.
- Finns det hål och ojämnheter så behöver dessa spacklas med ett våtrumsspackel. Stryk på spackel, låt det torka ordentligt och slipa. Oftast behöver en andra spackling och slipning för att få det helt jämnt. Torka bort slipdammet noga.
- Nu är väggen färdig att målas. Mitt råd är att använda våtrumsfärg. Det ger en fukt- och vattenavvisande yta som är lättare att hålla rent. Räkna med en strykning av våtrumsgrund och två slutstrykningar av våtrumsfärg i den kulör du valt.
Om badrummet har löst sittande och dålig färg eller våtrumstapet så gör man bäst i att ta bort denna och starta om med förslagsvis en våtrumsväv. Läs mer här (länk kommer) om målad våtrumsväv i badrum och vad som är viktigt att tänka på.
Golvet
Har du klinker eller plastmatta på badrumsgolvet så har jag kommit fram till att man kan göra så här:
Rengör badrumsklinker
Dammsug först så att du har ett rent golv att jobba med. Göra sen rent klinkerplattorna på samma sätt som kaklet rengörs. Avlsuta med att våttorka golvet med allrent.
Om klinkerfogarna forfarande ser smutsiga ut kan de göras rent med speciellt fogrengöringsmedel.
Måla badrumsmattan
Att måla om en plastmatta (våtrumsmatta) i badrum är ett val som jag förstått att det råder delade meningar om. Blir det tillräckligt bra och slittåligt? Men när du ändå själv är igång och målar tak och väggar, varför inte passa på att måla om en ful och sliten badrumsmatta så att den verkligen får nytt liv i din budgetrenovering!
Dessa steg vet jag har gett riktigt bra resultat med färg som sitter kvar riktigt länge (även om ett bra resultat naturligtvis inte kan garanteras)
- Tvätta badrumsmattan med målartvätt för våtrum, eller målartvätt särskilt framtagen för att rengöra ytor med svåra fläckar av smuts, fett och kalkavlagringar.
- Stryk plastmattan med T-sprit. Detta är för att lösa upp ett medel i plastmattan som gör att färgen inte sätter sig lika bra. Använd t.ex. en svamp för att stryka ett lager över hela mattan. Låt sen T-spriten verka ett dygn innan du torkar av golvet.
- Använd sen ett fint sandpapper och rugga upp plastmattan för att färgen ska få bästa möjliga fäste i mattan.
- Stryk sen plastmattan med ett lager grundfärg eller häftgrund för våtrum och låt färgen torka ordentligt.
- Måla sen golvet med två lager våtrumsfärg i ditt kulörval. Använd en tålig färg, gärna framtagen för grova miljöer, så att den tål regelbunden rengöring och slitage.
Låt färgen torka ordentligt och njut av ditt nymålade badrumsgolv!
Interiören och detaljerna
Det går att skapa en stor märkbar effekt i badrummet genom göra något eller några av följande förändringar:
- Sätt in ett nytt badrumsskåp med spegel och bra belysning
- Ersätt ett gammalt fristående handfat med ett nytt handfat, blandare och tvättställsskåp med praktisk förvaring under
- Byt ut ett gammalt duschdraperi mot ett nytt och fräscht
- Komplettera duschen med duschdörrar i glas, om det är möjlig, och ersätt det slitna draperiet.
- Sätt upp ny badrumslampa i taket/väggen.
- Måla om slitna lister och foder och ge dem en ny fräsch lyster
- Måla om detaljer som spegelram, badrumsskåp och krokar i en kulör som sticker ut.
- Måla in radiator och utanpåliggande rör i samma färg som väggarna, så att de kamoufleras diskret.
Sammanfattning och några viktiga frågor
Sammanfattningsvis har jag här gått igenom en rad ingrepp som är vanliga när man pratar om att budgetrenovera sitt badrum. Men innan man ger sig på att budgetrenovera så är det några frågor man bör ha koll på, inte minst för att undvika att man lägger ner tid och pengar i onödan.
I vilken typ av bostad är badrummet?
Den första frågan är lika viktigt som den kan tyckas självklar. Är badrummet i en hyresrätt eller bostadsrätt eller din egna villa eller småhus? Beroende på vilken bostadstyp vi pratar om så finns det några viktiga aspekter att tänka på innan man lägger ner tid och energi även på ett billigt ingrepp som budgetrenovering. Här har jag samlat några frågor man kan ha nytta av för varje bostadstyp, innan man kör igång.
Badrum i en bostadsrätt
Det första man bör ta reda på är om det är en stamrenovering på gång inom en överskådlig tid som påverkar ditt val. Vid stambyte och stamrenovering så rivs de gamla badrummen i regel eftersom både avloppsrören (avloppsstammen) och badrummets tätskikt och ytskikt har uppnått sin tekniska livslängd. Att lägga ned tid och pengar på att måla om en plastmatta eller lister i ett badrum som ska renoveras om ett år är kanske inte vad du vill.
I mitt exempel, när jag valde att budgetrenovera ett badrum i en bostadsrätt, så låg en stamrenovering ca 5 år bort och därför gjorde en budgetrenovering att badrummet kändes i princip som nytt när jag samma år skulle sälja bostaden
Badrummet i din egna villa eller småhus
Få koll på hur gammalt badrummet är och vad din villa- /hemförsäkring säger om den tekniska livslängden (mitt försäkringsbolag räknar exempelvis med 25 år). Har den tekniska livslängden uppnåtts? Då är mitt råd att först väga in den försäkringsmässiga aspekten:
Vid en eventuell vattenläcka så kan ersättningen som försäkringsbolaget ställer upp med kraftigt reduceras, eller helt utebli, om vattenrör och tätskikt har passerat bäst-före-datum och egentligen borde ha totalrenoverats snarare än att enbart ge badrummet ett ansiktslyft.
Är det ändå så att du av någon anledning inte kan eller vill totalrenovera badrummet i det här läget? Så länge du är helt Ok med att försäkringsbolaget skulle ha synpunkter på livslängden vid en eventuellt vattenläcka, så kan budgetrenovering fortfarande vara ett billigt ingrepp för att ge det trötta badrummet ett ansiktslyft.
Badrum i hyresrätt
Ta reda på vad du får göra för ingrepp och vad du kan förvänta dig av hyresvärden när det gäller badrumsrenoveringar, planerade stambyten. En hyresrätt budgetrenoverar du primärt för din egna trivsel och kan inte räkna med att få igen någon investering som vid en försäljning.