Här vill jag dela om hur en gammal trappa som är klädd med plastmatta eller nålfilt med liten budget kan få ett rejält lyft.
En gammal trappa inomhus, ofta klädd med plastmatta, linoleummatta eller nålfilt, kan renoveras för så lite som en eller ett par tusenlappar om man lägger tid på att ta bort mattan, slipa och måla trappan. Vill man istället på egen hand klä samma trappa med trappstegsrenovering får man räkna med ungefär 10 000 kr och uppåt. Men var beredd på en hel del arbete och tänk på att renovera varsamt och undvik att virket spricker och flisar sig när mattan rivs.
Olika typer av trapprenovering
Om vi utgår ifrån att du gör jobbet på egen hand så skulle jag säga att det finns två huvudsakliga metoder för att ta itu med en gammal trappa som behöver renoveras:
- Klä in trappan (trappsteg eller “plansteg” och eventuella sättsteg) med någon typ av trapprenovering, oftast i massiv ek eller laminat.
- Ta bort eventuell gammal matta i nålfilt, heltäckningsmatta, linoleum eller plast och slipa och behandla trappan.
Men innan du väljer metod för din trappa så är det viktigt att först undersöka trappans skick och förutsättningar för att slutresultatet ska kunna bli till belåtenhet.
Börja med att undersöka trappans skick
Innan du sätter igång är det viktigt att kontrollera trappan lite mer noggrant. Då kan du undvika att i värsta fall lägga ned slit, möta och tid i onödan på en trappa som kanske egentligen från början borde klätts in med ett renoveringskit, så kallad trappstegsrenovering. Likaså kan du också undvika att klä in trappan i onödan och spara tusentals kronor, genom att helt enkelt ta bort trappans gamla ytskikt och jobba dig ner till fint och rent trä som du sen kan behandla på olika sätt.
Gör såhär för att undersöka trappans skick:
- Om det är en öppen trappa utan så kallade sättsteg, kontrollera först hur tjocka trappstegen är och hur mycket eventuell plastmatta eller filtmatta bygger. Är mattan monterad från fabrik så ligger den ofta nedfälld i trappsteget med en list i framkant.
- Om det istället är en sluten trappa med sättsteg kan du kontrollera under trappan och se hur och var sättstegen och planstegen är skruvade eller spikade i varandra. Spikarnas eller skruvarnas placering i baksidan av sättstegen, om de är synliga, avslöjar nämligen ofta hur tjocka eller massiva själva planstegen är. Ett spikhuvud 2 cm från kanten (underkanten) av plansteget, när du kikar bakifrån/underifrån trappan, betyder att plansteget, eller själva trappsteget, troligen är ca 40-50 mm tjockt.
- Prova att lossa lite av plastmattan eller filtmattan med ett hårt stål som spackel. En filtmatta eller heltäckningsmatta kan man ofta skära ett par snitt i med mattkniv för att få tag i en del av mattan och försiktigt försöka dra loss en den. Släpper mattan lätt kan det räcka att försiktigt skjuta in spackeln och successivt lyfta på mattan. Men ofta sitter en gammal filt- eller plastmatta hårt limmad och kräver en hel del slit. Ett multiverktyg som en Fejn eller liknande med en skrapa kan verkligen vara till stor hjälp för att få loss mattan.
- Kontrollera trävirket och dess skick under mattan. Om träet flisar sig väldigt lätt och mycket får man överväga om det är värt allt jobb, om det ens är möjligt, för att få ett slutresultat man önskar. Då kan det vara en idé att använda sig av en fanér eller trapprenoveringskit beroende på om mattan är nedsänkt eller ej i trappstegen.
- Om mattan är nedsänkt i stegen, undersök då ifall listen eller den uppstickande delen av trappnosen går att knacka bort eller såga, fila eller hyvla bort. Om inte det går så kan trappstegen behöva kläs in med nytt virke som träfanér, efter det att mattan har tagits bort.
Klä in trappan med trapprenovering så billigt som möjligt
Om du kommer fram till att enda alternativet ändå är att klä in trappan med så kallad trappstegsrenovering, så finns det några saker att tänka på, både för att få ett så bra resultat som möjligt och för att hålla nere budgeten:
- En gammal matta i nålfilt eller linoleum kan som regel få sitta kvar och alltså kläs in under trapprenoveringen, förutsatt att mattan sitter ordentligt fast i trappstegen. En plastmatta däremot bör tas bort då det gamla limmet som den sitter med inte ger lika fast underlag.
- Mät upp alla dina trappsteg noggrant och köp om möjligt dubbelsteg, alltså stycken med trappnos i två ändar som är tänkta att räcka till två steg när de skärs på mitten, eller helt enkelt utifrån vinkeln och måtten på dina trappsteg.
- För att kopiera över måtten från just din trappa så att du kan såga ut korrekta trappsteg krävs en trappkompass. Ett verktyg som kan köpas för ca 500 kr. Kanske har du en vän som redan har renoverat en trappa och har ett sådant verktyg som du kan låna?
- Trapprenoveringskit finns oftast i en enklare och billigare variant i laminat eller en rustik sortering. Om du ska måla trappan i en heltäckande färg så kan dessa sorteringar utan vidare fungera alldeles utmärkt och spara in pengar.
- Om din trappa har sättsteg så kan du undvika att köpa och måttanpassa sättsteg att klä in den med genom att slipa, spackla och måla in de befintliga sättstegen.
Ta bort den gamla mattan i plast, linoleum eller nålfilt
Gamla mattor av olika slag kan antingen vara limmade eller fastspikade i trappan redan från fabrik, eller ditsatta i efterhand. Hur hårt mattorna sitter kan variera men du bör räkna med en hel del slit, speciellt om de sitter hårt limmade.
En nålfiltsmatta eller heltäckningsmatta kan man börja med att skära ett antal snitt i med en vass mattkniv. Dra sen i en del av mattan och hjälp till med en spackel eller stämjärn försiktigt för att få den att släppa.
Är mattan istället i plast eller linoleum och sitter limmad i trappstegen, ofta nedfällda, så kan man behöva värma på mattan med en värmepistol för att få limmet att mjukna och släppa. Det är viktigt att inte bara dra och slita i plasten eftersom att den då kan dra med sig stora träflisor från det ofta sköra och torra trävirket under. Värm försiktigt med värmepistol och börja i en kant, framme vid trappnosen eller en skarv, där du enklare kan komma ner in under mattan med en spackel eller stämjärn för att lirka bort mattan. Ett multiverktyg med ett skrapblad kan ofta fungera bra för att arbeta bort mattan samtidigt som man försiktigt drar bort den med andra handen.
Ta bort limrester i trappan
När den gamla mattan har tagits bort sitter det ofta kvar limrester i träet. Det är viktigt att avlägsna gammalt lim som annars riskerar att tränga igenom färgen. Beroende på hur hårt det gamla limmet sitter så finns det olika knep att ta till:
1) Stryk rikligt med T-röd över områden med lim med hjälp av en svamp eller pensel. Låt det torka in och verka.
2) Prova sen, efter minst 20 minuter, att skrapa bort limmet med en spackel eller skrapa på multiverktyget. Ofta börjar limmet att krulla ihop sig till små korvar som enkelt sopas eller dammsugs upp.
3) Efter att det synliga limmet har tagits bort så kan det ibland fortfarande kännas klibbigt på trappstegen, trots att några limrester knappt är synliga. Denna hinna av gammalt lim kan i de flesta fall slitas bort mekaniskt med en grovt sandpapper, kornstorlek 40, på slipmaskin. Slipa tills du är nere på trärent virke och inte känner av någon klibbighet längre. spackel värme, slipa, vatten, rödsprit, limtvätt
Slipning och rätt spackel till trappan
När limmet väl har avlägsnats med grovt sandpapper är det dags att slipa vagnstycken och eventuella sättsteg. Det är viktigt att dessa delar ruggas upp för att grundfärgen ska få ordentligt fäste. Eventuella skador i träet och uppfläkta flisor slipas ned så att lösa flisor tas bort och spackel får bra chans att fylla upp och fästa i håligheterna.
Eftersom att en trappa oftast är utsatt för mycket trafik och slit så krävs ett hårt och tåligt spackel. Gärna ett hårt spackel för både inom- och utomhus som klarar att byggas i lite tjockare skikt mot flera olika underlag som trä, metall, komposit, fibercement mm. Är håligheterna djupare än vad spacklet klarar av så spacklas dessa i flera omgångar. Se till att låta spacklet torka ordentligt före nästa lager.
Tänk på att spärra kvistarna i trappan
En äldre trätrapp i furu eller liknande har ofta kvistar och knaggar. Dessa kan framträda ännu mer då du tagit bort plastmattan eller nålfiltsmattan som tidigare täckte trappstegen. Det är viktigt att spärra, alltså måla över, alla kvistar med en färg som hindrar att kvistarna med tiden blöder igenom färgen. Antingen kan schellack eller en produkt som exempelvis kvistlack användas för att fläckvis måla över alla synliga kvistar och knaggar. Det finns även spärrfärg som samtidigt fungerar som grundfärg att måla hela trappan med på en gång, exempelvis BIN advanced kvist- och isoleringsgrund, för att hindra kvistgenomslag.
Tänk på att ett noggrant förarbete lönar sig i längden och du kommer säkerligen ångra att du hoppade över att spärrmåla kvistarna i trappan.
Vilken färg ska man ha till trappan?
När underarbetet väl är klart är det dags att behandla din fina slipade trätrappa. Väljer du att måla in trappan med en heltäckande färg så börjar du i regel med en grundfärg som häftgrund eller liknande, beroende på färgtillverkarens rekommendation. Färdigstrykningen kan exempelvis göras med en snickerifärg med glans 20 eller 40. Man ska tänka på att valet av färg är mycket beroende av vilket fabrikat du väljer. Ofta kan du få goda råd av en professionell färgfackhandel kring vilken färg som lämpar sig bäst för en trappa. I mitt fall valde jag Teknos Futura Aqua 40 inomhusfärg, med Teknos grundfärg först. Allra först målade jag trappan med BIN advanced kvist- och isoleringsgrund, för att hindra kvistgenomslag. En trappa kan också färgas in med en bets i valfri kulör och sen oljas in med en matt olja. Eller kan man behandla trappan med en pigmenterad hårdvaxolja som också ger ett bra och slitstarkt skydd.
Kan man måla direkt på den gamla plastmattan eller linoleummattan?
En fråga man kan ställa sig som alternativ till att ta bort den gamla plast- eller linoleummattan är om det inte går att måla över den istället, för att hålla nere budgeten ytterligare. Det är absolut en möjlighet även om de flesta yrkesmålarna kanske inte skulle kunna gå i god för att det håller i längden. Det är nämligen väldigt viktigt med ett grundligt förarbete för att resultatet ska bli bra. Men om du är ute efter en snabbare förändring och kan acceptera känslan av den gamla plastmattan under fötterna, så kan lite färg ändå ge ett helt nytt intryck till en annars gammal och sliten trappa.
Gör såhär:
- Gör rent trappstegen med målartvätt eller T-RÖD. Detta är jätteviktigt och krävs eftersom gamla plastmattor innehåller mjukgörande ämnen som först måste tas bort med ett avfettande medel för att färgen ska fästa.
- När golvet grundligt rengjorts med målartvätt eller T-röd och är torrt, slipa då golvet med finkornigt sandpapper för att rugga upp ytan. Dammsug sen bort allt damm och lösa partiklar.
- Blanda sen första strykningen av färg (välj en bra golvfärg lämplig för plastgolv) med en liten del lacknafta, ca 5-10% av färgen, och låt det torka ordentligt efter första strykningen. Måla sen golvet med minst två strykningar oblandad färg.
- Måla in vagnstycken och eventuella sättsteg på samma gång, se till att använda rätt typ av häftgrund eller grundfärg för trä.