Ljudet av knarrande golv kan vara en del av charmen i gamla hus, men är ofta ett irriterande ljud man vill få bort, om det är praktiskt möjligt. Här delar jag från egna erfarenheter av att åtgärda golvknarr.
Golvknarr beror på att något skaver i undergolvet eller golvets ytmaterial och det är därför viktigt att ta reda på var ljudet uppstår för att kunna åtgärda det. Ofta beror ljudet på att trä gnider mot trä eller en spik eller ett rör. Knarrar undergolvet kan golvet behöva läggas om, medan ett knarrande eller knäppande i ytmaterialet kan gå att få tyst på genom att reglera luftfuktigheten eller fixera golvet med skruv.
Golvets skick och uppbyggnad
För det första bör man ta reda på hur gammalt golvet är och hur det är uppbyggt. Exempelvis om golvet är ett 100-årigt massivt trägolv direkt på bjälkar, eller om det är ett nyare golv som ligger på ett undergolv liknande råspont, som i sin tur vilar på reglar eller ett bjälklag. Kanske handlar det om ett gammalt massivt trägolv som du helst inte vill bryta upp, men få mer knarrfritt, eller ett golv med fiskbensparkett som du vill bevara. Då gäller det att först försöka åtgärda knarrandet ovanifrån. Men av erfarenhet och vad jag har förstått, sitter knarret ofta i underliggande undergolv, reglar eller träbjälklag.
Om golvet är väldigt slitet och knarrar så pass mycket att det inte går att acceptera som charmigt, då är det snarare ett golvbyte direkt som är närmast till hands, för att kunna komma åt och eventuellt fixera undergolvet som kan ge upphov till missljud. Det finns inget givet svar från början, utan väldigt olika beroende på hur stort ingrepp du är villig att göra i förhållande till golvets skick och hur mycket det knarrar.
Varför knarrar golvet?
Ett knarrande i golvet beror på att något skaver när man går på golvet. Det kan vara trä som gnider mot trä, eller mot en spik eller ett rör. Knarrandet kan sitta i undergolvet, i golvbjälklaget eller i ytmaterialet som man går på, exempelvis massivt trägolv, parkett eller laminat.
I gamla hus kan knarr vara en del av charmen med huset. Att det knarrar sådär lagom mycket utan att det stör. Men det är i många fall irriterande om knarrandet är så pass ljudligt och så vanligt att man måste kryssa sig fram i rummet för att undvika att kliva på vissa punkter man vet ger ifrån sig ett högt knarrande. Att golv i gamla hus knarrar kan exempelvis bero på att golvet en gång i tiden lades med för långt avstånd mellan reglarna eller golvbjälkarna, i förhållande till plankens dimension och bärighet.
Trä är ett levande material och golvbjälklaget kan ha vridit sig sig eller sjunkit ihop med åren och gjort att brädor i undergolv skaver med varandra eller mot spikar som rör sig upp och ner när golvet belastas. Eller så fixerades inte golvplanken mot golvbjälkar eller reglar ordentligt från början, eller så har spontar i undergolvet spruckit, alltså spåren med not och fjäder som ska låsas i varandra. Då sviktar brädorna i undergolvet och skaver mot varandra. Ibland kan det vara ett rör som skaver mot undergolvet. Om röret ligger nedfällt precis i överkant av golvbjälklaget eller på annat sätt trycks mot undergolvet, så kan det ge ifrån sig knarrande ljud.
I många fall uppstår ljudet i ytmaterialet. Ett massivt trägolv kan ge ifrån sig knarr om sponten, alltså noten eller fjädern, har skadats och plankorna sviktar individuellt när de utsätts för belastning. Det kan också vara en spik i golvet som skaver och låter när golvet rör sig.
Ett flytande golv som parkett eller laminat låter ofta mer som ett knäppande ljud när det rör sig eller sviktar, eftersom att det ligger flytande på undergolvet och inte skaver mot spik eller skruv på samma sätt som ett massivt trägolv. Istället kan ett knäppande eller knackande missljud uppstå om golvet sviktar eller fjädrar och trycks ihop när det belastas. Det kan bero på att undergolvet var ojämnt när det lades, eller så har det lagts med för litet avstånd, så kallad rörelsemån, mot väggarna och trycks ihop när fuktigheten fått ytmaterialet att röra på sig, beroende på säsong och väder. Golvet kan då tvingas att resa sig och bukta upp för att få plats, vilket gör att längderna skaver mot varandra och sviktar när man går över golvet. Det kan även fjädra märkbart så att det känns och syns när man går på golvet. Då har det uppstått en luftspalt mellan golv och undergolv som gör att golvet rör sig upp och ner. Eller om det lagts med en felaktig foam eller underlagsmaterial, t.ex. en alltför mjuk och tjock foam som får golvet att svikta.
Ta reda på var knarret uppstår
För att bli av med knarrandet i golvet behöver man i nästa steg också ta reda på var ljudet uppstår. Gå noggrant över hela golvet och markera med tejp där det låter. Om det gäller ett massivt trägolv som är spikat, identifiera då var golvet är spikat i golvbjälklaget. Kanske upptäcker du att golvet knarrar vid spikarna när det rör sig. Eller så ligger golvet på ett undergolv som i sin tur knakar. Golvbjälkar ligger i regel med CC-mått 60 cm, men det finns undantag särskilt i äldre hus. Är det ett gammalt massivt trägolv som knakar så ligger golvbjälkarna i regel tvärs med golvplanken som är spikade i dessa. Om det är flera golvplank som rör sig samtidigt när de belastas, då kan det beror på att golvbjälken eller golvregeln under har sjunkit ihop med åren och gör att golvet glappar och låter.
Är det ett parkett- eller laminatgolv som knarrar eller knäpper så är chansen stor att ljudet uppstår i ytmaterialet. Särskilt om det känns som att golvet sviktar på vissa ställen där det låter knäppande. Då är det troligen luft mellan underlaget och golvet och golvet sviktar och knarrar när det belastas. Ibland är det svårt att avgöra var knarrandet uppstår. Markerar man ut alla punkter så får man en uppfattning av omfattningen och kan bedöma nästa steg.
Åtgärda knarrande flytande parkett- och laminatgolv
Vad jag har förstått kan ett parkett- eller laminatgolv som fjädrar och låter, oftast med ett knäppande ljud, oftast behöva läggas om. I bästa fall kan de flesta delarna av golvet användas igen och läggas om. Ligger golvet på ojämnt underlag, eller om ett klickgolv varit defekt på något sätt i spåret, då är det ofta så att det behöver göras om för att problemet ska försvinna helt. Det kan ibland gå att avhjälpa ett knäppande och låtande golv genom att justera luftfuktigheten i rummet. Den relativa luftfuktigheten bör ligga på mellan 30-60%. Detta kan man mäta upp med en hygrometer eller ett annat mätverktyg för just fukt. Är det så att luftfuktigheten är under 30% så kan en luftfuktare användas för att få upp fuktigheten i rummet. Men var försiktig med att höja luftfuktigheten för mycket. Låt det sen gå några dagar för att låta golvet få tid att anpassa sig till den högre luftfuktigheten. Ofta försvinner inte de knarrande och knäppande ljuden direkt, med det bör successivt bli bättre. Blir det inte bättre även efter ett par veckor, då kan det vara nödvändigt att lägga om golvet för att få bukt med problemet. Det gäller även ifall missljud och knarrande sitter i undergolvet eller underliggande bjälklag. Då är det andra metoder som krävs för att få bukt med ljuden.
När massiva trägolv knarrar
Om ett massivt gammal trägolv knarrar så är det ofta fråga om att träplankor rör sig mot spik eller mot bjälklaget som det vilar mot. Om du har upptäckt golvplank som rör sig vid belastning så kan det vara värt att prova att fixera dessa mot underliggande bjälklag eller reglar med hjälp av en golvskruv. Välj en helgängad golvskruv med borrspets och skruvskalle formad som en cylinder för bästa resultat. Borrspetsen motverkar att träet spricker och den helgängade skruven gör att både golvplankan och regeln eller bjälken under hålls ihop och fixeras med gängorna. Till sist gör cylinderskallen att skruven syns minimalt med blotta ögat.
Få tyst på knarrande undergolv eller bjälklag
Är det undergolvet som knarrar behöver det som skaver och låter fixeras. Vid renovering och golvbyte är det enklast att gå över hela ytan och fixera undergolvet, som rör sig och knarrar, med golvskruv mot underliggande bjälklag eller reglar.
Var väldigt noga med att först försäkra dig om att det inte är ett rör som ligger direkt mot undergolvet och skaver. Det kan vara svårt att upptäcka, särskilt om det inte finns några ritningar eller skisser över var rör och ledningar har dragits i huset. Vattenledningsrör och värmerör kan också ha fällts in i golvbjälkarna ovanifrån så att de ligger direkt under undergolvet. Det är oerhört viktigt att försäkra sig om att man inte skruvar i och punkterar dessa!
Om en del av undergolvet knarrar trots att det fixerats med extra skruvar kan man såga upp ett golvet mellan två reglar eller bjälkar, eller så mycket som behövs, och lägga om denna del. Att delar av undergolvet knarrar kan som bero på att bjälken eller regeln har sjunkit ihop, eller vridit sig. En nedsjunken bjälke kan ganska enkelt åtgärdas genom att nya reglar sätts på vardera sida av bjälken i nivå med övriga bjälkar eller reglar som undergolvet vilar på.
Om en golvbjälke har vridit sig eller på annat sätt rör sig så kan man prova att fixera kortlingar diagonalt i golvbjälklaget, så att de bildar ett kryss med varandra mellan två bjälkar. Enklast skråskruvas dessa kortlingar i bjälken efter att de slagits på plats för att göra bjälken så stum som möjligt.
Ett knarrande undergolv kan också bero på att skarvarna lagts så att dessa inte vilar mot en regel eller golvbjälke. Då kan not och fjäder i skarvarna nötas mot varandra när undergolvet belastas. Ett sånt undergolv kan vara svårt att få tyst på utan att läggas om så att skarvarna hamnar mot bjälke eller regel.
Sammanfattning av de vanligaste orsakerna till golvknarr
- Golvet har lagts med för långt avstånd mellan reglarna och sviktar
- Flytande golv har lagts med för litet avstånd till vägg
- Flytande golv har lagt på ett ojämnt underlag eller undergolv
- Flytande golv har lagts på en för tjock underlagsfoam och sviktar
- Spikar i ett trägolv som gnider mot trä som rör sig
- Golvbjälkar eller golvreglar som har vridit sig eller sjunkit
- Ett undergolv eller trägolv som trycker mot rör eller ledningar
- “Fel” luftfuktighet som kan få ett flytande golv att knäppa
- Skadade spontar i trägolv eller undergolv som gör att trämaterial rör sig mot varandra
- Undergolv som lagts med skarvar utan stöd från reglar eller bjälkar