Ibland vill man kunna bygga en innervägg och skapa ett extra sovrum, kontor eller annat utrymme, men utan att golvet tar skada. Här delar jag hur man kan göra just detta.
Genom att förankra träreglar eller stålprofiler enbart i tak och väggar, som den nya väggen ska utgå ifrån, kan man helt undvika att skruva i och därmed skada golvet om man senare vill ta bort innerväggen. Utgå helst från bakomliggande reglar i den befintliga väggen för att den nya innerväggen ska skruvas i stabilt underlag. Använd en remsa av gummi mellan regel och golv samt tak, eller stålregel med filt, för att skydda golvet och taket från märken.
Placering av den nya innerväggen
Det är viktigt att den tänkta innerväggen placeras så att det finns möjlighet att fästa den ordentligt i de befintliga väggarna och taket. Det är en fördel om väggen kan utgå ifrån en punkt där det finns en regel i den befintliga väggen att skruva i. Det vanligaste är att det finns stående reglar bakom väggskivan, men även liggande reglar kan förekomma. I båda dessa fall kan den nya väggen utgå ifrån en trä- eller stålregel (eller stålprofil) som skruvas just där den korsar, eller linjerar med, den bakomliggande regeln i väggen.
Det är också en fördel om den nya väggen kan förankras ordentligt i taket. Om taket består av gipsskivor mot glespanel eller annan typ av regel, kan man försöka placera väggen så att den förankras både mot bakomliggande reglar eller glespanel i vägg respektive tak. Finns det råspont eller annat material som är kraftigare än gips, då är det mer flexibelt var innerväggen placeras.
En viktig aspekt är hur lång den nya innerväggen blir. Ju längre sträckning utan att den förankras också mot golv, desto känsligare blir väggen för hur mycket den kan komma att svikta. Men en vägglängd på 3-4 meter är ofta inte något problem att enbart skruva i vägg och tak.
Få väggen stabil utan skruvar i golvet
För att få en stadig och stabil innervägg, eller mellanvägg, utan att behöva skruva eller på annat sätt förankra den i golvet, är att arbeta med stående träreglar som är “något för långa”. Låt mig förklara:
Börja med att lägga en gummiremsa med hög friktion mellan golv och en liggande regel som utgör botten av innerväggen. Gör likadant mot taket där du fäster en regel med en gummiremsa mot taket.
Gummiremsan skyddar golvet och taket mot märken och skapar friktion mot golvet som gör att väggen blir fixerad och stadig.
Se till att reglarna är helt i lod med varandra och parallella. Kapa därefter de stående reglarna ett par mm för långa och slå dem på plats så att de kilar sig fast mellan reglarna i golvet och taket. På så vis låser man väggen och den blir stadig. Väljer du träreglar mot taket och golvet så skruvas de stående reglarna i skrå mot dessa, vilket innebär att en träskruv, förslagsvis 5×90, skruvas snett nedåt genom den stående regeln och in i den liggande regeln, ungefär 5 cm från där de möts.
Ett alternativ är att använda stålreglar, eller stålprofiler, med filt och lägga dessa mot golvet samt taket. Stålreglar med U-profil, med filt på baksidan, finns färdiga att köpa i bygghandeln.
Väggens tjocklek och tålighet
En enkel innervägg utgörs förslagsvis av stående träreglar i dimension 45×45 eller 45×70. Men den slutliga tjockleken för den nya innerväggen beror också på hur många lager skivor som används och vilken sort. För den allra enklaste väggen kan ett lager enkelgips 12 mm sättas på varje sida av reglarna. Men så fort som väggen ska tåla lite mer slitage från exempelvis lekande barn, eller klara att bära en vägghängd TV eller hylla, då behövs ett lager OSB, eller annan kraftigare skiva bakom gipsen. Givetvis kan gipsen ersättas med panel eller en panelskiva i MDF eller liknande.
För att beräkna väggens tjocklek och därmed vilken eventuell dörrkarm som behövs, får man lägga ihop allt material och får då fram tjockleken. Exempelvis: gips 12 mm + OSB 12 mm + regel 45 mm + OSB 12 mm + gips 12 mm = 93 mm
Material och verktyg som behövs
Väggen utgörs av stående reglar i trä som fästs mot liggande reglar i tak och golv. Reglarna kläs sen med skivor på vardera sidor. Glöm inte att fundera över hur väl isolerad du vill att väggen ska vara mot ljud. Likaså behöver du tänka på vad du eventuellt vill kunna fästa eller hänga upp på väggarna.
För en enkel innervägg som ska vara ljudisolerad och tåla exempelvis en vägghängd TV eller hylla, är följande materiallista en bra utgångspunkt:
- Träreglar 45×45 mm (får stående montering)
- Stålregel innerväggsprofil med PE-duk eller liknande (för anslutning mot vägg och tak)
- OSB-skivor
- Gipsskivor
- Isolering, 45 mm tjocka isolerskivor
- Fosfaterad OSB- eller spånskruv 28 mm (för att fästa stålprofilen i träreglarna, fästa spån-/OSB-skivan i träreglarna samt fästa stålprofilen mot taket)
- Gipsskruv, förzinkad, 28 mm (fästa gipsen mot spånskivan)
- Träskruv, försänkt, 4,5×80 mm eller 5 x 90 mm (fästa träreglarna som ligger direkt mot väggarna, mot bakomliggande regel)
- Skarvremsor (glasfiber går bra, men pappersremsor är allra bäst för att tåla rörelser i väggen och minska risk för sprickbildning)
- Spackel för spackling av remsor och skruvskallar (ett limmande spackel, eller så kallat skivspackel för remsor)
- Innerdörr med karm + karminfästning (tänk på att karmens mått ska passa med väggens tjocklek)
- Eventuellt PEX-slang, apparatdosor och eluttag (om det ska dras fram el i väggen). OBS! Tänk på att el ska kopplas in av behörig elektriker.
- Väggfärg och/eller tapet
För de allra flesta hemmasnickare är detta ett projekt man inte behöver införskaffa extra verktyg till. Men här är en lista över de verktyg som är bra att ha till hands:
- Fogsvans, eller allra helst, cirkelsåg eller annan elsåg för att kapa träreglarna
- Skruvdragare/borrmaskin med hålsåg för uttag för ev. eluttag
- Måttstock (eller tumstock som många är uppvuxna med att det kallas), måttband, och snickarpennan
- Vinkelhake
- Gipskniv och linjal (eller något annat rakt för att skära gipsen med raka snitt)
- Arbetsbockar
- Skyddsglasögon och hörselskydd
- Avbitartång för att kapa och klippa till stålreglarna
- Cirkelsåg eller sticksåg ifall OSB ska sågas.
Glöm inte planera för el och dörr
Till sist, glöm inte att planera om den nya innerväggen ska ha el dragen till eluttag. Inkopplingen ska ske av behörig elektriker, men den händige kan ofta själv, efter överenskommelse med eletrikern, dra fram PEX-slang och sätta apparaddosor där eluttaget ska hamna. Det viktiga är att PEX-slangen också dras på ett lämpligt sätt och apparaddosan placeras på lämpligt avstånd från golv och eventuell golvsockel.
Om en stängbar dörr ska finnas i den nya väggen är det viktigt att planera in placeringen av denna från början. Då vet du var reglarna hamnar, var eluttag ska placeras och att det blir tillräckligt med utrymme för dörren att öppnas och stängas.