Jag hade själv lagt golvvärmeskivor av spån för vattenburen golvvärme, när det slog mig att det saknades vändspår. Här delar jag hur jag gjorde vändspår på egen hand.
När man lägger golvvärmeskiva behövs det vändspår för golvvärmen i ändarna av spåren, för att värmeledningsröret ska kunna byta riktning. Vändspåren fräser man antingen med en golvvärmefräs eller överhandsfräs alternativt så använder man färdiga vändskivor med vändningar redan när skivorna läggs. Tänk på att skivorna är som svagast vid vändningarna och behöver extra stöd underifrån.
Planering av vattenburen golvvärme
Innan jag går igenom hur man gör vändspår, eller vändningar, för golvvärmeslingan, är det viktigt att överskådligt prata om hur man bör planera dragningen av vattenburen golvvärme.
Här utgår jag ifrån vattenburen golvvärme som läggs ovanpå golvbjälklag genom 22 mm golvvärmespånskivor.
Tumregel nummer ett är att golvslingan läggs parallellt med den kallaste ytterväggen. Men beroende på vilken typ av golvvärmelösning som används så är det kanske inte genomförbart på ett praktiskt och enkelt sätt. Det gäller exempelvis om man använder spårad golvvärmeskiva. Denna ska läggas tvärs golvbjälklaget, vilket kan göra det svårt att styra så att slingan löper parallellt med den längsta eller kallaste ytterväggen. Men det finns alternativa lösningar som jag går in på mer längre ned.
Tumregel nummer två är att “framledningen” alltid bör dras utefter ytterväggen om sådan finns i rummet. Framledningen är helt enkelt starten och den varmaste delen av golvvärmeslingan. Tänk det som att den första halvan av längden av slingan leder fram värmen, medan den andra hälften leder den tillbaka. Längs en kall yttervägg kommer mer värme att avges från värmeledningsröret.
Beroende på var framledningen av slingan hamnar så är det inte alltid som de frästa spåren i golvvärmeskivan passar. Därför är det viktigt att redan innan skivorna ska läggas planera för hur slingan ska dras och därmed var vändningarna hamnar. Markera ut vändningar och eventuellt extra framlednings- och matningsspår med en markeringsfärg, märkspray eller liknande.
Färdiga vändskivor eller fräsa egna vändspår?
Det finns exempel när man kan vara tvingad att fräsa egna vändspår. Kanske har golvvärmeskivor först lagts ut och därefter byggs ett platsbyggt skafferi eller annan icke bärande vägg som påverkar och begränsar dragningen av golvvärmeslingan. Då får spåren anpassas utifrån detta.
I vissa fall har man kanske flyttat in i ett nybyggt hus där nedervåningen är färdig medan övervåningen är oisolerad men bjälklaget täckt av golvvärmeskivor.
Vet man från början hur rummet kommer vara utformat så kan man planera så att golvvärmeskivorna kompletteras med vändskivor i varje ände, alltså slutet av varje rad av golvvärmeskivor. Vändskivor är som namnet antyder värmeskivor med frästa vändspår som passar med spåren i de vanliga värmeskivorna.
Fräs egna vändningar i spånskivan
När man ska fräsa vändspår och kompletterande spår kan man antingen hyra en golvvärmefräs, eller använda en överhandsfräs med en mall. Att hyra en golvvärmefräs är särskilt lämpligt vid stora golvytor. Den skonar också kroppen lite när man kan stå upp och utföra jobbet utan att behöv gå ner på knä och resa sig så många gånger. Man kan hyra en golvvärmefräs för omkring 300 kr per dag eller mellan 1000-1500 kr för en vecka.
En överhandsfräs med ett frässtål 20 mm gör också jobbet med att fräsa spåren. Om du inte har en egen så finns det många modeller att välja mellan, men i regel räcker det med en enklare överhandsfräs för fräsning av vändspår. Dessutom har man ofta stor nytta av en överhandsfräs vid andra arbeten. För att fräsa jämnt rundade vändningar behövs en fräsmall som överhandsfräsen kan löpa efter. En fräsmall finns att köpa men kan också tillverkas på egen hand av en bit spånskiva.
Tillverka egen mall för fräsning av vändspår
Så här kan man enkelt göra en egen mall för fräsning av vändspår:
- Ta en bit spånskiva, 12 till 22 mm tjock, eller överbliven golvvärmeskiva. Skär till en ca 50 cm lång bit som i bredd täcker precis två spår.
- Sätt en remsa spånskiva på vardera långsida av biten, så att dessa löper i spåren och håller mallen på plats.
- Rita ut en halvcirkel som handöverfräsen ska löpa mot. Halvcirkeln hamnar i kortändan av mallen. En spik med ett snöre och en penna gör det enkelt att placera ut och rita halvcirkeln. Ta hänsyn till avstånden mellan frässtålet och kanten av anhållet på maskinen. Detta avstånd ska föras över på mallen.
- Såga ut halvcirkeln med en sticksåg. Din mall är klar och flyttas lätt från ett spår till nästa och hålls på plats med lite extra tryck från ett knä.
Golvvärmeskivans svaga punkt
En vanlig standard för golvvärmeskiva är 22 mm tjock och har ett spårdjup på ca 18 mm och spårbredd på ca 20 mm. Det innebär att skivan blir väldigt svag och lätt knäcks så snart spåren vänder och därmed går i två riktningar i skivan. Det är därför viktigt att det finns, eller kompletteras med, stöd under skivorna där vändspåren hamnar. Så länge spåren löper parallellt med varandra och tvärs golvbjälklaget så förblir skivan stabil och tål den belastning den är avsedd för.
Om du vet var vändspåren hamnar redan innan skivorna läggs, så kan en träregel, en så kallad kortling, skråskruvas fast mellan två golvbjälkar på dessa ställen. Skråskruvning innebär att skruven skruvas i snett genom träregeln och in i golvbjälken. Alternativ kan en träregelstump på 2-3 decimeter skruvas fast på bjälken som ett stöd under kortlingen.
Är du istället tvungen att planera dragningen av vändspår och eventuellt framledningsspår efter att golvvärmeskivorna lagts och fixerats i golvbjälklaget? Då kan man se till att förlägga vändspåren som ett “U” över bjälkarna. Tänk bara på att skruvarna i golvskivorna ibland kan behöva flyttas något i sidled, för att undvika att man fräser spåret rakt över dessa.
Om färdiga vändskivor läggs ut från början så ska man se till att förstärka med kortlingar för dessa i de bjälklagsfack där vändskivorna hamnar.
Olika golvtyper kräver olika mycket stöd ovanpå golvvärmeskivan
Hur mycket stöd som behövs över en golvvärmeskiva beror på vilken typ av golv som ska läggas. Jag menar alltså inte att kortla med träreglar under vändspåren i värmeskivan, utan att det beroende på golvbelag i vissa fall krävs extra stöd ovanpå värmeskivan.
Som exempel är ett massivt trägolv på mellan 22-30 mm tillräckligt bärande i sig själv och kan läggas direkt på golvbjälkar. Det innebär att extra stöd inte behövs i det fallet detta läggs ovanpå golvvärmeskivan.
Även ett parkettgolv som normalt bygger 15 mm är ett tillräckligt stabilt och tryckfördelande golvbelag för att läggas ovanpå golvvärmeskivan. Detsamma gäller laminatgolv. Ska en plastmatta läggas så rekommenderas det av t.ex. Uponor att en 10 mm spånskiva eller liknande läggs mellan golvvärmeskivan och plastmattan, för att golvlösningen ska bli tillräckligt stabil.
Alternativ till spårad golvvärmespånskiva
Det finns flera olika systemlösningar för golvvärme på marknaden. När det gäller renovering så är det vanligast med värmeskivor av spån eller cellplast som läggs ovanpå golvbjälklaget, likt det som jag gått igenom här ovan. Ett alternativ till spårade skivor är att först lägga glespanel 22×120 mm eller liknande på bjälklaget, med en 20 mm distans mellan glespanelen. Värmeslingan läggs sen mellan glespanelen som i varannan ände slutar en bit innan väggen, för att tillåta värmeslingan att göra en vändning. Denna metod kräver att 22 mm ”vanlig” golvspånskiva läggs ovanpå glespanelen i de fall plastmatta eller laminat ska läggas. Parkettgolv 15 mm eller trägolv 22-30 mm kan läggas direkt på glespanelen. Men för parkettgolv skulle jag ändå välja att lägga en tunnare spånskiva 10-16 mm ovanpå glespanelen, för att uppnå en god stabilitet och tryckfördelning i golvet.