Känslan av ett gammaldags såpskurat trägolv, eller skurgolv, är en dröm för många och något man själv kan skapa med ett nylagt massivt trägolv, rätt behandling och en dos tålamod.
Lägger man nytt trägolv och vill skapa ett traditionellt gammaldags skurgolv bör man välja ett massivt trägolv i gran eller furu. De riktigt ljusa skurgolven som man ser i många äldre hus är grangolv. Gran blir väldigt ljusa av såpskurning medan furugolv mörknar. Skura golvet med kallt vatten (varmt vatten gör golvet grått) och äkta linoljesåpa och gör det ofta, då får du ett härligt trägolv som åldras vackert och har en miljövänlig och smutsavvisande behandling dessutom.
Vilket träslag ger rätt utseende och känsla till skurgolvet?
Vill man skapa känslan av ett gammaldags och gediget skurgolv är valet av träslag väldigt viktigt. Förr i tiden var gran och furu (som kommer från tallen) vanligast i hus och stugor och är så även idag. Ofta valdes gran eftersom det blir naturligt ljusare av såpskurning, medan furu mörknar. Både furu- och grangolv kostar dessutom betydligt mindre än exempelvis ek och ask, som inte alls var lika vanligt att lägga som trägolv förr i tiden. Plankgolv i ek och ask är hårdare och tål därför stötar och slag från ett tappat grytlock. Men tittar man på gamla skurgolv så ger märken och slitage snarare charm och karaktär åt golvet. Jämför man priserna så kan man köpa ett massivt obehandlat gran- eller furugolv från ca 150 kr/kvm, beroende på dimension och sortering, medan ett ask- eller ekgolv kostar från ca 700 kr till 1500 kr/kvm beroende på sortering och dimension.
Valet av tjocklek och bredd
En klassisk och vanlig bredd på plankorna, både för gran- och furugolv, är 112-115 mm. Det finns en stor variation i bredder och former om man tittar på gamla skurgolv. Förr i tiden var så kallade kilformade golvplank vanliga. Att planken fick formen som en kil berodde på att man i sågverken på den tiden utnyttjade varje trä Det kunde förr styras av vilket virke man hade tillgång till och sågverken.
Lägger man trägolv i ett stort rum kan det passa att lägga bredare dimensioner av golvplank. 135 mm och 180 mm är vanliga dimensioner hos sågverken och golvtillverkarna idag.
Tjockleken eller grovleken på golvplanken är viktig och styrs främst av underlaget. Om trägolvet ska vara bärande, dvs. ligga direkt på ett golvbjälklag utan ett bärande undergolv som spånskivor eller spontade brädor, så är det generellt 25 mm eller 30 mm som gäller vid CC-mått 600 mm mellan balkarna.
När jag skulle lägga ett massivt furugolv på ett bärande undergolv av spontade brädor, så fick jag rådet från golvtillverkaren att välja 20 mm och inte 14 mm som annars är en vanlig dimension på massiva golv som läggs på bärande undergolv. Ett 20 mm golv är styvare och stadigare och är undergolvet lite ojämnt, som i mitt fall, så gör en grövre dimension att det upplevs mer stabilt och gediget.
Förberedelse innan såpskurning
Om man får sina golvplank sågade direkt från ett sågverk så är ett råd att inte slipa det obehandlade trägolvet först. Vid slipning ruggar man nämligen upp ytan och man mister träplankens hårda yta. Man ska förbereda sig på att det kan ta tid innan golvet blir riktigt ljust och hårt (förutsatt att man valt grangolv). Räkna med ett år och 5-6 skurningar.
Rätt såpa är hemligheten bakom ett äkta skurgolv
Det är viktigt att välja en golvsåpa av linolja. En vanlig “enkel” såpa för städ och rengöring kommer inte ge den önskade effekten och den feta hinnan som äkta linoljesåpa ger till trägolvet. En såpa av kallpressad linfröolja innehåller en hög halt av fettsyror som tränger ner i och ger träet en skyddande och bevarande hinna.
Såpskura första gången
Gör så här:
- Börja med att blöta golvet med enbart kallt vatten med skurborsten innan skurning. Det löser upp smuts och motverkar att koncentrerad såpa kommer i kontakt med torrt trä, vilket kan orsaka fläckar.
- Dosera enligt tabellen på linoljesåpan. En vanligt dosering är 2-5 dl koncentrerad såpa per 10 liter kallt vatten.
- Skura med en skurborste på skaft i brädornas längdriktning. Gör ett par brädor i taget och arbeta in såpan ordentligt.
- När du skurat några plankor i bredd, använder du en trasa för att ta upp skurvattnet. Använd en hink med rent sköljvatten och krama ur trasan och skölj golvet med trasan och rent kallt vatten tills golvet är rent från såpa. Tänk på att inte låta skurvatten torka in, då blir det fläckar i golvet.
Underhåll och uthållighet
Det räcker egentligen om man skurar sitt skurgolv ordentligt med linoljesåpa 2-3 gånger per år, däremellan räcker det med våttorkning för att få göra rent lättare smuts. Men om man vill att sitt nylagda skurgolv ska få en önskad ljushet snabbare så får man räkna med ett par skurningar ytterligare det första året. Det gäller att man då har ett grangolv som blir så pass ljust som man vill. Med ett furugolv kommer man med tiden få ett lite mörkare golv.