Man kan börja med att skära snitt i tapeten och prova att skrapa loss tapeten med en smal och hård spackelspade. Sitter tapeten löst brukar detta vara ett effektivt sätt att ta bort gammal tapet eller strukturtapet. Om den däremot sitter hårt kan man först fukta den gamla tapeten med vatten eller tapetborttagningsmedel för att få limmet att lösas upp och släppa. Det kan vara hårt jobb och ta på tålamodet – men det gör skillnad på slutresultatet!
Här är ett par olika knep är att lösa upp de limmet i den gamla tapeten.
- Spraya väggen med varmt vatten med lite diskmedel i.
- Rolla (med roller) eller stryk (med pensel eller svamp) väggen med en blandning av tapetlim och vatten.
- Stryk väggen med tapetborttagningsmedel (späd enligt anvisningarna på förpackningen)
Låt väggen vila en stund så att den gamla tapeten mjukas upp och skrapa sen bort tapeten.
Tänk på detta innan du tar bort tapeten
När man river och tar bort gammal tapet blir det i ofta smutsigt och dammigt, med små partiklar som sprider sig i rummet. Flytta helst ut möblerna från rummet och möbler som är svåra att flytta skyddas med täckplast. Ta undan mattor och skruva ner allt löst från väggarna, som hyllor och tavlor. Täck så mycket som möjligt av golvet med täckplast.
Ta bort tapet runt eluttag och strömbrytare på väggen
För att få bort all den gamla tapeten eller strukturtapeten runt vägguttag, strömbrytare (strömställare) och exempelvis gamla telefonjack och antennuttag, så är det bra att tänka på att ta bort locken och skalen till dessa för att på så vis komma åt och skrapa bort tapen under. TÄNK PÅ ATT ALLTID SLÅ AV STRÖMMEN först i elcentralen eller proppskåpet. Det är förenat med livsfara att röra ett oskyddat eluttag eller strömbrytare med ett finger, en skruvmejsel eller annat strömförande föremål, utan att först bryta strömmen.
När strömmen väl är bruten är det ändå ett gott råd att försäkra sig om att det inte finns någon spänning i de så kallade ”infällda apparaterna” (uttagen och brytarna), med hjälp av en ”spänningsdetektor” som man kan köpa för runt en hundralapp.
Skrapa sen bort all gammal tapet under locken och skalen. Ibland kan man få skruva ut skruvarna, som håller fast de infällda apparaterna i själva apparatdosan som de sitter infällda i, för att på så vis helt komma åt att ta bort den gamla tapeten.
Ta bort tapet eller strukturtapet som sitter löst
Om du känner att den gamla tapeten sitter ganska löst och bitvis har släppt från väggen, kan man få loss stora delar, ibland hela våder, genom att dra ner den. Delar som sitter hårt kan man prova att skrapa bort med en spackelskrapa. Om man vill sätta ny tapet direkt på väggen är det viktigt att få bort alla gamla tapetrester. Annars är risken att små bulor och konturer syns igenom, speciellt när solen faller på väggen.
Ta bort tapet eller strukturtapet som sitter hårt
Om all tapet eller delar av tapeten sitter väldigt hårt är det ett nästan hopplöst arbete att skrapa bort den utan att först ta till olika knep för att den gamla tapeten och tapetlimmet att mjukna och lösas upp.
Använd olika lösningsmedel för att ta bort tapet eller strukturtapet
Det finns många olika tapetborttagningsmedel att köpa och oftast handlar det om att stryka på medlet med en roller, pensel, svamp eller tapetborste på tapeten, vänta en stund och sen prova att riva eller skrapa bort den. Ritsa/snitta gärna tapeten innan för att underlätta att fukten löser upp limmet. Målare jag pratat med har tipsat om att blanda tapetlim med ungefär hälften vatten och rolla på väggen, vänta en liten stund, några minuter, och sen känna om tapeten börjat mjukna.
Ett annat vanligt tips är att blanda vatten med diskmedel och spraya på väggen. Några droppar per liter vatten kan vara lagom att börja med. Det viktiga är att den gamla tapeten blir mättad med det köpta eller hemmagjorda borttagningsmedlet så att den mjuknar och limmet luckras upp. Ett ytterligare knep att ta till är att täcka den “fuktade” väggen med byggplast för att behålla fukten i tapeten så att den mjuknar.
Ta bort tapet eller strukturtapet med ånga
Det finns olika tapetborttagare att köpa eller hyra som innebär att väggen stryks och behandlas med ånga för att få det gamla tapetklistret att lösas upp. Ibland kan man få upprepa ångbehandlingen flera gånger, speciellt om det är flera lager tapeter som ska bort. Räkna med en del arbete med spackelspaden för att skrapa ner rester som ändå sitter kvar.
Viktigt att tänka på när du tagit bort den gamla tapeten
Vad ska du nu ha på den rena väggen? Om du har fått bort all den gamla tapeten behöver man bara spackla igen hål från spikar och skruvar. Sen är väggen redo att målas eller tapetseras!
Om väggen inte har kunnat bli helt ren och slät efter den gamla tapeten, så kan man antingen bredspackla den eller täcka med renoveringstapet. Om du inte är van att spackla stora ytor så skulle jag säga att renoveringstapet är enklare och snabbare. Men om den finns tjocka rester av gammal tapet eller “spån” från strukturtapeten, så får man ändå räkna med att spackla en del för att undvika att ojämnheterna syns igenom renoveringstapeten.