Om man tröttnat på den gamla strukturtapeten, eller bara vill förnya väggen och få en slät väggyta att måla eller tapetsera på, så kan renoveringstapet vara en lösning för att täcka strukturen. Men innan man börjar är det några saker att tänka på.
Avgörande för om renoveringstapet kan sättas direkt på en gammal strukturtapet är grovleken på strukturen, hur väl den döljs av renoveringstapeten, och om strukturtapeten sitter ordentligt fast på väggen. Sitter den fast kan man testa att sätta en halv våd av renoveringstapet direkt på för att bedöma om strukturen syns igenom. Har strukturtapeten börjat släppa från väggen, eller lossnar lätt när man river och skrapar i den, ta först bort den och spackla ojämnheter.
Undersök skicket på strukturtapeten
Innan man börjar att sätta renoveringstapet på en strukturtapet är det viktigt att undersöka hur väl det gamla limmet sitter fast. Alltså om strukturtapeten sitter tillräckligt fast på väggskivorna eller underliggande material för att behålla. Om man har tagit bort listverk som foder och socklar så kan man enkelt prova att dra lite i kanterna på strukturtapeten för att känna om den släpper i stora sjok, eller om det bara rivs loss små pappersbitar. Man kan också skära ett par snitt i strukturtapeten med en tapetkniv och skrapa tvärs med snittet med en smal spackelskrapa. Ganska snabbt märker man om tapeten enkelt släpper och går att riva loss. Ibland släpper hela våder från golv till tak när man drar i den.
Gör först ett test
Om man bedömer att strukturtapeten sitter fast ordentligt, kan det vara värt att testa att sätta renoveringstapeten direkt och se om den döljer strukturen och förblir slät, eller om strukturen syns igenom. Det finns olika varianter och kvalitéer av renoveringstapeter på marknaden och därför är det svårt att på förhand säga hur väl de gör jobbet med att dölja strukturen.
Ett test görs med fördel på en vägg som brukar hamna i direkt solljus och där ojämnheter tydligt märks när skuggbildning bildas. Knepet är att använda rikligt med tapetlim. Kontrollera vilken typ av tapetlim som ska användas med den renoveringstapet du har. Rolla eller på annat sätt applicera limmet på väggen. En halv till en tredjedels våd är ofta tillräckligt för att göra ett test. När våden sätts mot väggen så stryk bara försiktigt ut den med tapetborste så att den sugs fast mot limmet. Tryck och stryk inte ut den hårt, då kommer nämligen strukturen mer tvingas fram när tapeten trycks in och smiter åt mot strukturen. Har du rikligt med lim så fäster tapeten ändå.
När tapeten är på plats låter du den torka ett tag. Ta sen och titta på väggen med tapeten från olika vinklar och nivåer. Är slutresultatet helt slätt och fint? Eller syns strukturen igenom? Om det är en slät vägg du vill uppnå, så nöj dig inte med en knottrig och ojämn yta.
Tänk på detta när du sätter renoveringstapet
Tvärtemot vanliga tapeter så sätts renoveringstapeter kant i kant, alltså utan överlappning. I ytterhörn avslutas tapeten längst ut mot hörnet så att den möter nästa våd. Tänka på att planera så att en hel våd, eller en rak långsida av en våd, slutar mot hörnet. På så vis får du ett jämnare möte mellan tapeterna vid just ytterhörn. Har du en tapetlinjal och vass tapetkniv så har detta inte lika stor betydelse, så länge snittet blir i linje med hörnet.
Om strukturtapeten syns igenom
Är strukturen så grov att den inte döljs av strukturtapeten så finns det två alternativ:
1) ta bort den gamla strukturtapeten först
2) bredspackla strukturen innan renoveringstapeten sätts upp
Här ska jag dela några knep som jag själv haft nytta av, oavsett vilket alternativ det blir. Tänk på att det kan variera från vägg till vägg, eller på samma vägg, hur fast den gamla tapeten sitter beroende på hur tapetlimmet påverkats av exempelvis solljus och värme under åren.
Ett annat sätt att uppnå en slät vägg är med renoveringsgips, men det går jag inte igenom här.
Om den gamla strukturtapeten måste bort
Av erfarenhet kan det variera väldigt mycket hur lätt eller svårt en gammal tapet, inklusive strukturtapet, lossnar. Vissa strukturtapeter jag varit med om innehåller små bitar träspån som utgör själva strukturen. Tänk på att om du river tapeten så är det viktigt att dessa följer med. Ibland kan nämligen tapeter skikta sig så att du enbart får loss det yttersta papperslagret. Du kommer tyvärr få slipa och skrapa loss bitarna av spån som kan sitta kvar på väggen, för att inte riskera att de syns igenom renoveringstapeten.
Bredspackla strukturtapeten
Sitter den gamla tapeten orubbligt fast så behöver det inte vara ett problem. Om bredspackling i normala fall, på släta väggar, kan vara svårt för den ovane, så är åtminstone min erfarenhet att det kan gå lättare på strukturtapet. Strukturen fungerar nämligen som en distans mellan spackelspaden och håligheterna, så att spacklet fyller upp ojämnheterna när spackelspaden dras över väggen. Det viktiga är att få till ett slätt och jämnt underlag. Räkna med en omgång spackel, slipning och en omgång spackel till där det fortfarande finns ojämnheter. Tänk på att låta spacklet torka ut ordentligt.
Innan renoveringstapeten sätts så är det bra om den spacklade väggen stryks med en väggfärg så att spacklet inte suger åt sig så mycket av tapetlimmet.
Underarbetet viktigt för slutresultatet
Det tåls att upprepas hur viktigt underarbetet är om du vill få en helt slät vägg. Även om du får ner all gammal strukturtapet så är det viktigt att se över väggen noga och spackla eventuella håligheter, skarvar och ojämnheter. Tänk på att ta bort täcklock för strömbrytare och eluttag på ett säkert sätt.
Om det är röklukt eller annan dålig lukt som du samtidigt vill bli av med genom renoveringen, då är det viktigt att först måla strukturtapeten (om den inte tas bort) med en spärrfärg. Annars är risken att du inte blir kvitt den dåliga lukten som riskerar att tränga fram under renoveringstapeten och väggfärgen eller tapeten som slutligen täcker den.