Lägga massivt trägolv i köket hos en barnfamilj?


9 Praktiska tips som håller massiva trägolvet rent i köket

Ett massivt trägolv i köket innebär att det utsätts för mycket spill och slitage. Inte minst hemma hos en familj med små barn. Oftast finns inte mycket tid över för rutinmässigt underhåll av trägolvet. I vardagen behöver det vara enkelt och gärna gå snabbt. Här delar jag några tips för hur man kan tänka och gå tillväga om man står inför valet att ha ett massivt trägolv, ofta i furu eller gran, i köket hos en barnfamilj.

För att det ska vara praktiskt möjligt för en småbarnsfamilj att bevara ett massivt trägolv rent, fräscht och åldras vackert i längden så krävs enkla och smarta sätt som fungerar i vardagen. Några praktiska tips är att ha rätt inställning till och förväntan på trägolvet i köket, att välja ett skurgolv som blir tåligare och finare med tiden eller att välja ett hårdvaxoljat trägolv som är tåligare mot fläckar. Gör städandet praktiskt enkelt och snabbt med lättarbetad rengöring

Jag har själv valt att lägga massivt trägolv i köket, med vetskapen att köksgolvet är en av husets mest utsatta golvytor, speciellt hemma hos en barnfamilj. Slitage, spill och tuffa tag mot golvet är en del av vardagen. Då krävs rätt metoder och tips för att hålla det rent, fräscht och vackert i längden. Men kanske minst lika viktigt är din egen inställning till golvet och underhållet. Med tips för rätt inställning och andra praktiska tips kanske valet av massivt trägolv i köket blir enklare:    

En fråga om rätt inställning till trägolv i köket

Låt mig först slå fast: ett massivt trägolv i köket kommer att slitas, bli repigt och kladdigt emellanåt. Men tänk dig ett gammalt gediget 100-årigt skurgolv i ett sekelsskifteshus. Ofta är det märkena, skavankerna och det naturligt åldrade träet som ger den där känslan av ett äkta, varmt och inbjudande, gammaldags trägolv. I de flesta fall har detta gamla golv skurats med äkta såpa och fått en naturligt hårdnad och skyddande hinna som såpan ger med tiden. Kanske är golvet lackat någon gång med en gulorange ton. Oavsett så är det ofta en fråga om inställning till och förväntan på golvet. Väntar man sig ett klanderfritt golv utan skråmor och märken eller är man beredd att låta golvet få märken och avtryck från tider som påminner om småbarnens framfart eller den där kastrullen med makaroner som gick i golvet. Med ett massivt trägolv i köket, speciellt för barnfamiljen, får man vänta sig detta. Om din inställning till golvet är att det ska få slitas, märkas och åldras naturligt, så underlättar det enormt inför valet av golvet.

Men tack och lov finns det praktiska tips att tänka på som gör valet enklare och underhållet och skötseln enklare. Här har jag samlat 5 praktiska tips att tänka på inför valet att lägga massivt trägolv i köket:     

Välj såpskurat trägolv och gör skurandet till en del av vardagen

Ett såpskurat golv, eller ett så kallat skurgolv, är precis vad det låter som. Såpa som skuras på golvet utgör det regelbundna underhållet och rengöringen. Det är alltså inte oljan eller hårdvaxoljan som ger golvet dess skydd, utan den äkta golvsåpan fettar in, tränger in och bevarar träet. Såpan har egenskapen att den också bildar en skyddande hinna som har en smuts- och vattenavvisande effekt. Det viktiga är att man använder en ”överfettad” golvsåpa avsedd för skurgolv. Undvik vanlig städ- och rengöringssåpa för detta syfte. En vanlig tallsåpa eller liknande städsåpa som går att köpa i matbutiken gör såklart rent golvet, men torkar också ut det och ger inte alls samma impregnerande effekt som en överfettad såpa. Överfettad såpa är alltså ledordet. Vilket innebär att det är en såpa som innehåller ett överskott av fett. 

Tumregeln är att kallt vatten bör användas vid rengöring och underhåll med en överfettad såpa. Varmt vatten riskerar att göra skurgolvet gråare. För att få bort svåra fläckar på skurgolv är det viktigt att först blöta golvet med kallt vatten. Hälla sen på en klick såpa på skurgolvet och borsta intensivt på fläcken. Häller man såpa direkt på torrt golv riskerar man att fläckar istället uppstår av såpan. Blöt först, skura sen. 

Träslaget som är vanligast för såpskurade golv, eller äkta skurgolv, är furu eller gran. Båda är traditionellt vanliga träslag i Sverige som används till golv. De är mjuka träslag som lätt får märken och skråmor, men å andra sidan är de varma och behagliga att gå på och med rätt och regelbunden såpskurning så kommer golvet, trots slitage och märken, att med tiden få en hårdare yta av såpan och en naturlig patina. Det är viktigt med uthållighet och att se skurandet som en del av vardagsrengöringen.

Såpa kan fås med pigment och därmed kan golvet med tiden få en ton av exempelvis vitt eller grått, beroende på vad man väljer.  

Välj ett hårdvaxoljat trägolv som tål fläckar bättre

Med ett hårdvaxoljat trägolv så får golvet ett mer tåligt och långvarigt skydd än vad såpan ger initialt. Dessutom tål ett hårdvaxoljat golv spill bättre än ett golv behandlat med ren olja. Hårdvaxoljan har också egenskapen att den tränger ner i porerna i träet och bevarar träets naturliga utseende, struktur och känsla. Hårdvaxoljan behöver inte heller påföras lika ofta som såpan utan behåller sin varma, matta och och behagliga yta, precis som såpan ger med tiden.

Det man ska tänka på är att använda rätt rengöringsprodukter för ett hårdvaxoljat golv. Ett praktiskt sätt för att göra vardagsrengöringen enkel är att alltid ha en sopkvast redo i köket för smulor och torrt spill. Ha också en grov trasa redo under diskbänken avsedd för spill och fläckar. Ofta räcker det att fukta trasan med kallt vatten och torka bort spill innan det torkar in och får fäste. 

9 tips för renhållning av skurgolv och hårdvaxoljade golv:

Som jag var inne på tidigare behöver den dagliga rengöringen vara enkel. Här är några praktiska tips som kan göra städandet och rengöringen både enkel och tidseffektiv:

  1. Förvara alltid två särskilda “golvtrasor” redo under diskbänken. Dessa kan vara vanliga i fiberduk, typ wettex kökstrasor, och ska enbart vara avsedda för att torka upp spill och färska fläckar från golvet. Oftast räcker det att först fukta trasan med kallt vatten och sen torka. För skurgolvet: Ha lite äkta golvsåpa i en liten pumpflaska så behöver du inte använda diskmedel i onödan på skurgolvet. 
  2. När den ena trasan används ett tag och känns äcklig kan den antingen kokas i vatten med en droppe diskmedel, slängas in i diskmaskinen eller tvättmaskinen. Under tiden har du den andra trasan redo.
  3. Ha ett sopset med sopkvast och skyffel nära till hands. Det gör det snabbt och enkelt att sopa upp smulorna efter maten och kräver varken laddning eller sladd.

Tips för skurgolvet

  1. Förvara en skurborste (gärna med löstagbart skaft) med golvsåpan och hinken nära köket så det snabbt går att plocka fram när hela golvet ska rengöras och få en omgång såpa.
  2. Förvara en vävd skurduk eller trasa i bomull eller liknande nära till hands. En skurduk i bomull har bra uppsugningsförmåga och är skonsam mot golvet. Om inte hela golvet ska skuras så kan man med enkelhet gå över området framför spisen eller disken och torka av med kallt vatten och såpa. 

Tips för hårdvaxoljade golvet

  1. Ett hårdvaxoljat golv är i regel tåligt mot fläckar och spill, men mår inte bra av att spill lämnas kvar länge. Gör därför precis som med tipsen för skurgolvet: ha en dubbel uppsättning wettex-trasor under diskbänken, avsedda för spill och fläckar på golvet.
  2. Använd en rengöringsprodukt avsedd för hårdvaxolja. Att använda en golvsåpa är inte att rekommendera då denna bildar en hinna ovanpå hårdvaxoljan som kan försämra dessa egenskaper. 
  3. En spraymopp med rengöringsmedel avsedd för trägolv och hårdvaxoljad yta är ett smidigt sätt att torka av golvet. 
  4. Underhållsvax används till underhåll av golvet. Men det fungera även som rengöring av riktigt svåra fläckar. Ta en droppe eller två av underhållsvax på en bit skurnylon och gnugga på fläcken. Ofta försvinner den snabbt! 

Acceptera repor och jack som en del av golvets charm.

Recent Content