Ibland kan en vacker murstock eller tegelvägg vara gömd bakom puts, vävtapet eller annat material. Här delar jag om hur en gammal vacker tegelyta bakom puts och spånstapet kan tas fram.
En gammal murstock eller tegelvägg som är täckt av puts kan friläggas och rengöras för att återställas till en vacker gammal tegeltya. Det är viktigt att kontrollera murens skick och vilken sorts bruk den är murad med. Vid behov kan gamla fogar av kalkbruk fogas om eller förseglas med matt golvlack. Teglet kan även behöva rengöras med stålborste och kalk.
Frilägg och rensa ytan: tänk på detta innan du börjar!
Börja med att undersöka muren och ytan innan du går loss på den och knackar bort puts eller river väv eller vad som nu täcker muren.
Om ytan är putsad kan man prova att knacka bort lite först för att se vilken typ av sten som döljer sig under. En huggmejsel och en hammare gör ofta jobbet enklare, särskilt för mindre ytor eller där putsen lossnar enkelt. Skulle tegelytan, eller det som döljer sig bakom putsen, vara i dåligt skick eller inte alls så vackert man tänkt sig, ja då kan det vara värt att fundera på om en ny vägg av återvunnen tegel ska muras upp utanpå den gamla. Mer om det längre ner i artikeln.
Om det är en murstock som används för eldning, eller om du planerar att ansluta en eldstad till den, så är det viktigt att den inte täcks av brandfarligt material. Den kommer inte bli godkänd för eldning om den skulle vara täckt av exempelvis en träskiva eller annat brandfarligt material.
Täcka och skydda mot damm
Att frilägga och göra rent en tegelvägg eller murstock är ett arbete som dammar väldigt mycket. När man knackar bort cementputs eller kalkputs finns alltid risken att bitar av cement kan flyga lite överallt och lätt skada golv och fönster. Tänk på att skydda golv och känsliga ytor med täckmaterial!
Om golvet framför arbetsplatsen ska bevaras så kan man täcka det med en masonitskiva som skyddar betydligt bättre än golvskyddspapp eller mjölkpapp. En fleecefilt, målarfilt eller gammal trasmatta fungerar också bra för att skydda golvet.
Möbler och liknande som inte flyttas kan man täcka med lakan eller täckfolie. Glöm inte heller att stänga av dörröppningar för att förhindra att dammet sprider sig till andra delar av huset. En så kallad dammskyddsdörr är ett effektivt sätt att skärma av rummet och förhindra att dammet sprids vidare.
Utrustning och verktyg som är bra för arbetet
När jag själv gjorde jobbet med att frilägga och återställa ytan på en gammal murstock så använde jag följande:
Friläggning och rensning av murstocken:
Huggmejsel och hammare
Stålborste
Skydd: munskydd, handskar, skyddsglasögon
Täckmaterial:
Mdf-board eller masonitskiva på golvet
Mjölkpapp eller golvskyddspapp
Dammskyddsdörr
Återställa tegelytan:
murslev och fogslev
fogplatta
murarbalja
kalkbruk
Vilken typ av puts- och murbruk?
De vanligaste typerna av bruk är cementbaserat bruk, cementkalkbruk och kalkbruk. Även lerbruk kan förekomma i gamla byggnader.
En grundregel vid renovering och när man påför nytt bruk, är att alltid använda samma typ av bruk som redan sitter där. Detta eftersom bruken har helt olika egenskaper och beter sig olika vid fukt, värme och rörelser i byggnaden. I äldre byggnader, oftast fram till 1950-talet, är kalkbaserad bruk och putsbruk vanligast.
Kalkbaserat bruk är ett traditionellt putsbruk som kännetecknas av att den är vit, porös och lätt smulas sönder. Den har egenskaper som lämpar sig väl för renoveringsarbeten, då den är mer följsam och tål rörelser bättre än cementbaserat bruk. Vidare har kalkbruk god andningsförmåga genom att släppa igenom fukt och luft bättre än cementbruk. Därmed är det vanligt i äldre byggnader.
Cementkalkbruk består en viss andel cementbruk och blir därför hårdare och stabilare än rent kalkbruk.
Lerbruk är det äldsta bruket och har använts i tusentals år. Det har god andningsförmåga, fukthantering och isoleringsegenskaper, men är samtidigt skör och känsligt för mekanisk påverkan.
Cementbaserat bruk är vanligast vid nybyggnation och kännetecknas av att det är hårt och hållbart, vilket lämpar sig väl för stora konstruktioner med höga laster. Kalkbruk är mjukare än modernt cementbaserat bruk och och härdar också långsammare. När kalkbruk spricker så sker det med små och flera sprickor, medan cementbruk spricker i stora bitar.
Som sagt, använd inte cementbaserat putsbruk på en yta som tidigare har putsats med kalkbruk. Risken är stor att ytan förstörs om ett cementbaserat putsbruk läggs på en yta som har putsats med kalkbruk, eftersom bruken har så olika egenskaper och reagerar olika när de utsätts för fukt, värme och andra faktorer.
Om du behöver mura upp, reparera eller återställa en yta som tidigare har murats och putsats med kalkbruk, är det bästa alternativet att använda kalkbaserat mur- och putsbruk. Det ger en hållbar och vacker yta med ett traditionellt och levande utseende.
Om en helt ny mur ska muras upp så kan alternativt puts- och murbruk C med fördel användas. Detta bruk används för icke-bärande konstruktioner och är ett bra och flexibelt bruk både för murning och grovputsning.
Friläggning av den gamla tegelytan
Kalkbruk är ofta lättare att knacka bort än cementbaserad bruk. En borrhammare kan göra jobbet enklare med att knacka bort puts, men använd den med försiktighet för att undvika att tegelytan skadas.
En huggmejsel och hammare räcker i många fall, även om jobbet kan vara tidskrävande och dammigt. Att jobba sig uppifrån och ner är ofta att föredra, då man successivt jobbar sig neråt i putsen. En stålborste kan ofta riva bort resterna som blir kvar av kalkputs utan problem.
Är det istället ett hårt cementbaserat puts som täcker ytan och som är svårt att få loss, ja då kan det faktiskt vara en idé att mura upp en ny tegelvägg av återvunnen tegel. Risken är att putsen ibland har bitit fast så hårt i tegelstenarna under och att dessa skadas ju hårdare man sliter och hugger för att få bort all puts.
Är det väv eller tapet som täcker murstocken eller tegelytan så sitter det ofta ett lager puts under. Då gäller det att knacka bort detta ända in till tegelstenarna. Skulle det vara trämaterial eller annat som täcker murstocken kan man prova att borra ett titthål för att bättre kunna inspektera ytan inunder.
Foga om eller bevara de gamla fogarna
När tegelytan efterhand frilagts får man snabbt en uppfattning om fogarna skick. Om fogarna spricker lätt och smulas sönder vid rivningsarbetet är det bäst att foga om de för bästa resultat. Är de däremot intakta och inte har lossnat så kan man försegla foglarna med matt golvlack. Att just matt golvlack rekommenderas är för att man ofta vill att fogarna ser så naturliga och gamla ut som möjligt. En blank lack kommer istället göra att fogarna upplevs som nygjorda och glansiga.
Ska de strykas med matt golvlack så är ett gott råd att prova försiktigt på en liten del av fogen först, för att testa hur resultatet blir.
Kratsa ur gammal fog
Innan gamla fogar av kalkbruk fogas om behöver de gamla fogarna rensas ur för att ge det nya bruket fäste. “Kratsa ur”, alltså knacka bort gammal fog ca 2 cm djupt in för hand med en huggmejsel och hammare. Ofta hittar man en lämplig metod som man får in en bra arbetsrytm med. I mitt fall blev det huggmejsel, hammare och en gammal sliten snickarkniv som fick rensa ur det mesta.
För större arbeten med omfogning av exempelvis tegelfasader finns även fogfräsar att använda. Men i detta fall räcker det ofta att rensa/kratsa ur fogarna för handkraft.
När fogarna är rensade är det viktigt att få bort alla lösa rester och löst putsdamm. Ta hjälp av en murarborste eller annan liten handhållen borste för grovrengöring av de urkratsade fogspåren. Gå sedan över ytan med en grovdammsugare.
Foga om tegelytan
Nu har det blivit dags att lägga in ny fog i spåren. Blanda kalkbruk enligt anvisningarna och tänk på att fogen ska kännas lätt att arbeta med. Den ska inte vara för rinnig och inte heller för fast och stabbig. Enklast är att börja foga lite och se hur det känns och då snabbt justera bruket med ev. lite mer vatten eller mer bruk för att få till en bra konsistens.
Ett tips är att fukta spåren med vatten med en blomspruta eller sprayflaska innan nytt bruk läggs i. Detta för att bruket ska få bättre fäste mot teglet och den gamla fogen längst in. Spraya ett par rader av fotspåren i taget så att inte vattnet helt hinner avdunsta innan bruket påförs.
Ta sedan fogplattan i ena handen och lägg med fogsleven i andra handen upp en klick bruk på fogplattan. Ta sen fogsleven och hugg med den, som en kniv, lite försiktigt i klicken med långsidan. Jobba lite lätt med fogsleven i bruket och forma klicken något avlång på fogplattan. Bruket får då en mer seg konsistens och ett bättre hugg mot yta.
Två arbetsmetoder vid fogning
När kalkbruket ska läggas in i fogspårer finns två arbetsmetoder. Börja med att fatta fogsleven i ena handen och fogplattan med bruket i den andra.
Två metoder för att foga:
- Svårast metod som kladdar minst
Skär ner i bruket med fogsleven och lyft upp en klick på baksidan av sleven. För därefter med in bruket i spåret och tryck till med en mjuk rörelse så att bruket fastnar.
Som du kommer märka krävs ett visst mått av skicklighet och bra konsistens på bruket för att med baksidan av fogsleven få med sig bruket och inte tappa det innan det landar i fogen.
Fördelen är att metoden kladdar minimalt på tegelytan.
- Enklast metod som kladdar mer
Lägg långsidan av fogplattan kloss an mot tegelytan precis i nivå med fogspåret. Med fogsleven skär du ner i bruket och matar in det i spåret genom att putta eller skrapa in det. Samtidigt låter du fogplattan löpa längs tegelytan i takt med att spåret fylls. Metoden är snabb men ger ofta mer spill och kladd på tegelytan.
När en rad av fogning är klar med någon av metoderna tar du och skrapar med en jämn och tryckande rörelse längs fogen med baksidan av fogsleven. Du kommer att hitta en metod som du trivs med.
Ta sen och lägg i eller putta i bruk i de stående/vertikala stötfogarna. Därefter jobbar man vidare. En fördel är att jobba sig nerifrån och uppåt eftersom att man då hela tiden har ifyllt bruk att bygga emot i de stående stötfogarna.
Grovrengöring och slätning av fogen
Beroende på hur snabbt ditt bruk torkar så kan man efter ett par ifyllda rader gå tillbaka och torka av eventuellt kladd från tegelytan. En bit säckväv är bra och torkar enkelt bort kalkbruk så snart det fått torka lite. Med säckväven eller ett par grova handskar kan man sen dra fingret eller gnugga lätt över de nya fogarna för att jämna till dem och slipa bort överflöd och ojämnheter.
Gör detta lite löpande under arbetsgången och du kommer att märka hur länge du kan jobba vidare med fogningen innan det är lagom att putsa till den.