Ett takbyte kan kännas som ett väldigt stort projekt, men med planering, noggrannhet, tid och såklart erfarenhet av hemmasnickrande, så är det något man kan klara av på egen hand med lite hjälp.
När man byter takmaterial, eller taktäckning, är det viktig att takkonstruktionen är anpassad för det nya takmaterialets vikt. Valet av taktäckning styrs även av takets lutning och förmågan att leda bort nederbörd. Ta reda på om takbytet kräver bygglov. När du gör jobbet, se till att kontrollera råspontens skick och byt underlagspapp, bärläkt och ströläkt. Plåtslagare bör tas in för att plåtarbeten ska bli korrekt utförda.
Valet av takmaterial
Det finns såklart en stor variation av olika takmaterial, alltså takets yttersta material, den så kallade taktäckningen, som ska leda bort regn och skydda undertaket och konstruktionen. Valet styrs ofta av flera olika faktorer som stil och utseende, takets konstruktion, detaljplanen för området och såklart ekonomi. Materialkostnaden och eventuell kostnad för hantverkare måste tas med i kalkylen. Tänk också på att inga tak är underhållsfria. Alla typer av takbeläggningar behöver skötas om, ses över, rensas från skräp och eventuell mosspåväxt. Då håller de mycket längre.
En takomläggning där man behåller samma materialtyp som tidigare är ofta smidigt på flera sätt. Du kan förvänta dig hur slutresultatet kommer se ut, i synnerhet om du väljer samma färg. Du vet även att takkonstruktionen klarar takets vikt.
Byter man takmaterial är det såklart oerhört viktigt hur taket ser ut rent estetiskt, eftersom det kommer synas under många år framöver. Utseendet ska passa husets stil, arkitektur och omgivningen på ett bra sätt. Det finns också för- och nackdelar man bör vara medveten om med olika takmaterial.
Låt oss titta på våra mest klassiska takmaterial:
För- och nackdelar med de vanligaste takmaterialen
- Fördelen med taktegel är att det är en miljövänlig och hållbar naturprodukt, eftersom det är ett rent naturmaterial gjort av lera som bränns i ugn. Det åldras vackert och har en teknisk livslängd på 70-80 år, som i verkligheten kan vara betydligt längre. Det är lätt att byta ut enskilda pannor vid behov. Finns även falsade tegelpannor som förenklar läggning.
- Nackdelen med taktegel är att de kräver mer noggrannhet vid läggning, om man inte väljer falsade tegelpannor som är enklare att lägga. Taktegel är dyrare än betongpannor och är känsligt för mosspåväxt och riskerar att frysa sönder om fukt tränger in i teglet vid kyla. Kan inte läggas vid låga lutningar under 14 grader (för falsat taktegel).
- Fördelen med betongpannor är att de är billigare än tegel och tåler generellt väder, vind och stormar bättre. Betongpannor finns i en stor variation av färger och utföranden. De är frostsäkra och oftast lätta att byta ut. Den tekniska livslängden är lång, allt från 40 år uppåt 100 år anges av olika tillverkare.
- Nackdelen med betongpannor är att de inte åldras lika vacker som tegelpannor utan bleks med tiden. De är något tyngre än tegelpannor. Kan inte läggas vid låga lutningar under 14 grader (för falsad betongpanna).
- Fördelen med plåttak är att det passar nästan alla taklutningar, utom väldigt flacka tak. Finns i flera olika typer som lackad stålplåt, aluminium, koppar och zink. Plåttak är väder- och stormtåligt och lätt och snabbt att lägga genom klicktak-system. Mossa fäster inte och det har en lång teknisk livslängd på minst 50 år.
- Nackdelen med plåttak är att det är dyrt och låter mer när det regnar, om det inte isoleras bort. Färgen kan flaga och måste då målas.
Tänk på takkonstruktionen
Väljer man att gå från en lättare taktyp som plåt eller papp, till tyngre material som pannor i tegel eller betong, ja då är det plötsligt viktigt att tänka på att konstruktionen klarar av de tyngre belastningarna som kommer vila på takstolarna. Konsultera då en fackkunnig för att veta om och hur takkonstruktionen klarar belastningen och eventuellt kan stärkas upp. En bra resurs att gå till är också Svenskt Träs byggbeskrivningar.
Lutningen på takytan är avgörande för vilka takmaterial som kan användas för att vatten från snö och regn ska ledas bort ordentligt. Här är minsta lutning för några vanliga taktäckningsmaterial. Lutningen anges antingen i grader eller som förhållandet b/a, där 1:1 är lika med 45 grader.
Material | Minsta lutning (förhållande) | Minsta lutning (grader) |
Tegelpannor, falsade | 1:4 | ca 14 gr |
Tegelpannor, ofalsade | 1:2,5 | ca 22 gr |
Betongpannor, falsade | 1:4 | ca 14 gr |
Plåttak, dubbelfalsat | 1:10 | ca 5,7 gr |
Kräver ditt takbyte bygglov?
Valet av takmaterial och färg kan ibland vara styrt av en detaljplan som begränsar valmöjligheterna. Tänk på att kolla upp detta först med din kommun. Vill man ändra material, färg och stil på taket kan det också krävas bygglov. Handläggningstiden för bygglov kan variera mycket från en kommun till en annan, se därför till att i god tid före projektet kontrollera frågan om bygglov med stadsbyggnadskontoret, eller liknande, där du bor.
Förberedelser och planering inför takbytet
Om du planerar och förbered takbytet noggrant så kan du ofta spara både tid och pengar i slutändan. Det mesta går att planera, dock inte vädret. Men om du tänker göra arbetet mestadels på egen hand, se till att förlägga arbetet till sommarmånaderna eller senvåren då vädret ofta är stabilare och torrare. Börja med att undersöka eventuellt behov av bygglov. Planera in tid för arbetet och glöm inte att räkna med tid för såväl ställningsbygge som rivning av det gamla taket och bortforsling av material (oftast med hjälp av en ränna från taket ner i en container). Vissa moment av arbetet kräver extra handräckning och då är det bra om du har en hjälpande vän till hands som är förberedd. Det kan gälla ställningsbyggnation och nedplockning av ställningen. Men det är också tidsbesparande och förenklande att ha någon som hjälper till vid uppmätning med en snörslå, eller mätsnöre, inför läggningen av takpannor eller plåt.
Se också till att prata med en plåtslagare i god tid inför arbetet. Då blir du förberedd på vilka moment och arbeten som du bör ta hjälp med och när i arbetet som plåtslagaren ska komma in. För att få till ett bra och korrekt plåtarbete är det klokt att anlita en plåtslagare. Planera också vilket och hur mycket material du behöver och när det behöver levereras. Se till att takpannorna kommer levererade så att det passar att kranbilen kan lyfta upp materialet på taket. Om det inte går att tajma in så är det bra att ta hjälp av exempelvis en traktor med lastare eller liknande för att få upp materialet.
När arbetet är igång
Se till att göra ett grundligt arbete och riv bort allt gammalt material ned till råsponten. Ibland händer det att man vid takbyte sparar den gamla underlagspappen och läkten för att snabba på arbetet och spara pengar. Det kan tyvärr få tråkiga konsekvenser eftersom underlagspappen i regel är förverkad när taktäckningen ska bytas. Tänk på att det är underlagspappen som skyddar konstruktionen från vatten som letar sig in under yttertaket vid blåst och regn. Är det undre skyddet skadat av exempelvis ett uppstickande spikhuvud eller söndervittrat, så kommer nederbörd att tränga ner i råsponten.
När råsponten är frilagd gå då över den och “kratta” taket från spikar som sitter kvar efter den gamla läkten, eller spikhuvuden som har rört sig uppåt under åren med träets rörelser. Byt ut eventuell dålig eller fuktskadad råspont.
Tänk på att välja material av rätt kvalitet. Det innebär exempelvis att välja en underlagspapp, eller underlagsduk, av tillräckligt god kvalitet så att den med säkerhet överlever takmaterialet livslängd. Plåttak kräver exempelvis en underlagstäckning som klarar lägre taklutningar och den extra utsatthet för nederbörd och väta som det innebär.
När det gäller infästning så tänk på att skruva läkten, både bärläkt och ströläkt, med skruv ytbehandlad för utomhusbruk i korrosivitetsklass C4. Är taket beläget vid västkusten och med saltvatten i regel inom 2 km, då är det klokt att använda rostfri skruv i klass A4.
Tänk på takutsprång, hängrännor och plåtarbeten
Ibland kan äldre hus vara tilläggsisolerade så att det ursprungliga takutsprånget vid gavlarna har krympt när väggarna vuxit med tilläggsisoleringen. Då kan det vara en idé att passa på att förlänga takutsprången när du ändå är igång. Det man behöver tänka på då är att ta bort råsponten ett par takstolsfack in på taket, för att ge tillräckligt med fästpunkter för den nya råsponten som ska förlänga takutsprånget. Tänk också på att vindskivorna då måste bytas helt.
Hängrännor och husets avrinning har ofta gjort sitt när ett takbyte väl ska göras. Därför är det ofta smart att passa på att byta rännkrokar och hängrännor när taket ändå byts och du har rest byggställningen.
Glöm då inte att utrusta ditt nya tak med fotplåtar som har i uppgift att förhindra att vatten tränger in mellan hängrännan och taket. Detta är ofta ett plåtarbete du kan göra själv. Glöm inte fotplåtsremsor som behövs mellan plåten och råsponten. När du väl pratar med plåtslagaren får du också en överblick över vilka plåtarbeten som behövs för just ditt hus. I de flesta fall kan man också göra upp vad man själv kan ta på sig och vilka plåtarbeten som är viktigast att leja bort.
Passa på att göra mer jobb
Till sist. När du ändå har ställningen rest bör du fundera på om det är något mer du vill passa på att göra. Kanske är det läge att måla fasaden eller rengöra fönsterprofiler eller rent av är det fönster som ska bytas. Det är värt att tänka till så man slipper hyra in och resa ställningen i onödan.