Vilken skiva sätter man i badrum?


När badrummet ska renoveras är det viktigt att väggen förses med rätt skivor innan tätskiktet sätts. Men vilken skiva ska man använda?

Vilken skiva man ska välja vid renovering av badrum beror på valet av tätskikt men också vilka branschregler man utgår från. Gipsskivor kan användas under våtrumsmatta eller foliebaserat tätskikt. Vanligen sätts OSB- eller plywoodskiva bakom för att väggen ska tåla belastningen av handfat och skåp. Vätskebaserade tätskikt kräver en byggskiva som tål högre luftfuktighet.

Får man sätta vilken skiva man vill i badrum?

Ja, kort och gott kan du sätta vilken skiva du vill när du renoverar badrummet. Men för att badrummet ska uppfylla olika branschmässiga standarder och därmed räknas som fackmässigt utfört, så finns rekommendationer och typlösningar att följa. Särskilt viktigt är detta ur försäkringssynpunkt men också för att undvika skador i tätskikt orsakade av felaktiga materialval och rörelser i konstruktionen. Bor du i bostadsrätt och vill renovera badrummet kan det också finnas krav på vilka branschstandarder som ska tillämpas och därmed materialval.

Vilka olika branschstandarder berör skivor i badrum?

Det kan ofta kännas som en djungel för en hemmafixare att ha koll på vilka branschstandarder som finns och som på något sätt berör valet av skivmaterial i badrum. Men vill man utföra ett fackmannamässigt korrekt renoveringsarbete och få värdefulla tips som berör konstruktion och valet av skivor i badrum så är det en god idé att vända sig till följande aktörer, lite beroende på vilken typ av ytskikt och tätskikt man ska välja:

  • GVK (Svensk Våtrumskontroll): ger bland annat ut branschreglerna “Säkra Våtrum” som täcker in det mesta inom våtrum.. Allt från golvfall till våtzoner, regler för dörrtrösklar till rörgenomföringar, fördelningsskåp och infästning i våtrum. Helt enkelt en väldigt bra och nyttig resurs att läsa på mer hos inför ett projekt. 
  • BKR (Byggkeramikrådet): är inriktat på frågor om keramik, inklusive användandet av keramiska skivor i våtrum. För den intresserade och nyfiken en bra resurs för den som vill läsa på och lära sig med om kakel, klinker, granitkeramik, mosaik, terrakotta och andra material och vad man bör tänka på inför och under ett badrumsprojekt. 
  • Säker vatten: branschorganisation för allt kring säkra vatteninstallationer i badrum, kök och övriga våtrum

Vad säger GVK, BKR och Säker Vatten om skivor i badrum?

GVK och BKR har satt en branschstandard som delar in skivor i badrum utifrån hur hög luftfuktighet de klarar som kritisk nivå, samt i vilken våtzon de sätts och vilket tätskikt som ska användas.   

Säker Vatten hänvisar till en typgodkänd Våtrumsvägg som är framtagen i samarbete med flera aktörer som husbyggare och byggbolag, samt testad och typgodkänd av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås.

Vilka skivor är godkända vid badrumsrenovering?

Normal kartongklädd gipsskiva är godkänd enligt BKR (Byggkeramikrådet) och GVK (Svensk Våtrumskontroll) vid våtrumsmatta, plastmatta eller foliebaserade tätskikt. Foliebaserade tätskikt är det som normalt används bakom kakel och klinkers. Men vi tätskikt som rullas på, så kallade vätskebaserade tätskikt, då krävs en våtrumsskiva som tål en högre relativ luftfuktighet än 75%, vilket inte en normal gipsskiva lever upp till. Skivor som klarar högre luftfuktighet är exempelvis fermacell eller fibercementskivor. 

Risken är att en kartongklädd gipsskiva angrips av mögelpåväxt i de fall när luftfuktigheten blir högre. Istället ska en icke-organisk skiva av fibergips, cellplast eller cement användas så fort det handlar om väggar som ska rullas med tätskikt och förses med våtrumsduk som därefter målas med våtrumsfärg.  

Vill man välja en skiva bakom gipsen som klarar alla krav oavsett tätskikt, då är en konstruktionsplywood, även kallad K-plyfa, att rekommendera. K-plyfan består huvudsakligen av granfanér och är tillverkad för konstruktioner och byggnation. Sätter man en våtrumsmatta som tätskikt så går det även bra med OSB bakom gipsskivan,  

Godkänd våtrumsvägg

Det finns en typlösning för väggkonstruktion i våtrum och badrum som har provats och godkänts av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås och som uppfyller Boverkets krav. Denna typlösning har tagits fram gemensamt av olika aktörer i branschen, med Föreningen Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond som finansiär. I denna typlösning ingår en 15 mm plywood i väggkonstruktionen (K-plyfa av kvalitet P30). 

Denna typlösning är dock inget krav att följa utan kan ses som en rekommendation och en lösning där man vet att konstruktionen lever upp till alla tekniska krav. Att använda Plywood av denna kvalitet i väggarna har flera fördelar jämför med att använda 11 mm OSB. Plywood-skivan står emot fuktrörelser bättre än OSB-skivan och är betydligt tåligare för belastningen från väggmonterad inredning och porslin.

Kan man använda OSB och gipsskiva i badrum?

Det beror på vilket tätskikt man ska använda och vem som ska godkänna badrummet. Men i flera fall kan man använda dessa skivor. Ska badrummet kaklas eller bekläs med andra keramiska plattor, ja då är det ett gott råd att lägga lite extra pengar på att sätta konstruktionsplywood bakom gipsen istället för OSB. Just av anledningen som nämns ovan, att k-plyfan står emot fuktrörelser bättre och är robustare. 

Ska badrummet däremot kläs med våtrumsmatta så fungerar OSB och normalgips. En våtrumsmatta som är godkänd av GVK anses generellt som det säkraste tätskiktet för att stå emot risken för vattenskador i badrum och tätskikt.

Om badrumsväggen istället ska kläs med en tunnare och tapetliknande våtrumsväv som därefter målas med våtrumsfärg, ja då är det en god rekommendation att använda en våtrumsskiva för det yttre skiktet. Detta eftersom att våtrumsväven sätts i ett så kallat vätskebaserat tätskikt som rullas eller penslas på. Sammantaget lever våtrumsväven och tätskiktet inte upp till samma standard som de andra tätskiktssystemen och därför ställs högre krav på den bakomliggande konstruktionens yttre skiva. 

Tänk dock på att säkerställ att våtrumsväven, tätskiktsprimer och färgen kommer från samma system och tillverkare, för att inte råka ut för problem vid eventuella försäkringsärenden eller reklamationer. 

När behöver man en våtrumsskiva?

En våtrumsskiva är som det låter avsedd för våtrum som badrum och tvättstugor där den relativa luftfuktigheten är högre än normalt. Våtrumsskivor som är tillverkade i icke organiska material som fibercement, cement eller cellplast, är därför lämpliga för att bättre stå emot påväxt av mögel. Upp till 75% relativ luftfuktighet brukar räknas som normalt. Är luftfuktigheten högre börjar lätt mögel att utvecklas på organiska material som trä och papper. Badrum är särskilt utsatt för vatten och fukt och därmed för hög luftfuktighet. 

En annan fördel är hållfasthet. Väljer man exempelvis en fermacell-skiva så får man en slagtålig och robust skiva som tål att hänga skåp och inredning i utan någon bakomliggande skiva. Dock är det alltid ett gott råd att sätta en träbaserad skiva bakom (som OSB eller k-plywood) just för att få ordentligt med fäste bakom skivan eftersom att regelavstånd inte alltid är anpassade efter skivornas mått.

Olika tätskikt kräver olika byggskivor

Här är en sammanfattning av de vanligaste typerna av tätskikt med val av skivor i badrum:

  • Plastmatta eller våtrumsmatta

Tätskiktet utgörs av våtrumsmattan som samtidigt utgör ytskiktet. Våtrumsmattan, om den är godkänd för våtrum enligt GVK, anses ofta som det säkraste alternativet i våtrum.

Skiva att använda: Normalgips med K-plywood eller OSB bakom.

  • Foliebaserat tätskikt

Tätskiktet i form av en folie sätts i samband med keramiska plattor som kakel, klinker och stenplattor.

Skiva att använda: Normalgips med K-plywood bakom, alternativt en byggskiva som fermacell eller liknande, med K-plywood bakom. 

  • Vätskebaserat tätskikt

Tätskiktet rullas ofta på, liknande ett vävlim eller primer, och förses med en tunn våtrumsväv som sen målas.

Skiva att använda: Våtrumsskiva med OSB eller K-plyfa bakom. (Detta tätskikt är endast för våtzon 2)  

Byggskivor i våtrumszon 1 och 2 

Det är viktigt att titta på hur bland annat GVK delar in ett badrum i olika zoner. Detta utifrån hur utsatt området är för vattenbegjutning och stänk. Våtrumszon 1 och 2, även kallat våtzon 1 och 2. Särskilda krav på tätskikt och avstånd som rör elinstallationer och golvbrunnar gäller för våtrumszon.  

I badrummet räknas hela golvet som våtzon 1 och väggar som normalt utsätts för vattenspolning från dusch- eller badkarsblandare. Väggen 1 meter utanför duschplats räknas också som våtzon 1 och dessutom hela ytterväggen om duschen är placerad mot en sådan. Hela golvet måste ha ett godkänt tätskikt som går upp en bit, med ett så kallat uppvik, på väggen även i våtzon 2. Övriga ytor i badrummet räknas som våtrumszon 2.

Godkända våtrumsskivor med både tätskikt och ytskikt

Som ett alternativ till traditionella byggskivor och tätskikt finns även vattentäta väggsystem för badrum och våtrum. Väggsystem som Fibo innehåller både tätskikt och ytskikt i samma skiva. 

Systemet består av högtryckslaminerade skivor som monteras direkt på reglar eller K-plyfa bakom, enligt tillverkarens anvisningar. Systemet sägs spara tid jämfört med kakel och uppfyller kraven enligt BBR, Boverkets Byggregler. 

Eftersom denna typ vattentäta väggsystem skiljer sig från andra typer av traditionella tätskikt så kan ett bra råd vara att höra med sitt försäkringsbolag hur de ställer sig till detta alternativ.

Recent Content