Trallskruven kan verka som en liten detalj när altanen eller trädäcket ska byggas. Men valet påverkar både kvalitén och upplevelsen av din trall för lång tid framöver.
Valet av trallskruv avgörs av miljön där skruven ska sitta och vilket material den skruvas i. Nära saltvatten eller en pool krävs exempelvis en rostfri syrafast skruv i klass A4. Skruvar man trall av ädelträ som lärk eller ceder, så krävs också en rostfri skruv för att inte de naturliga ämnena i dessa träslag ska reagera med trallskruvens ytbehandling och orsaka missfärgningar. Längden på trallskruven ska som tumregel vara dubbelt så lång som tjockleken på trallvirket.
Vilka trallskruvar är vanligast?
Valet av trallskruv har en stor betydelse för hur den kommande altanen eller trädäcket kommer att hålla på sikt och upplevas, både rent estetiskt men också under fötterna. Den vanligaste trallskruven i de svenska altanerna och trädäcken är en klassisk trallskruv med vanlig spets och en trumpetformad skalle, oftast med Torx-grepp/bits. Om trallen inte är utsatt för salta och påfrestande miljöer som nära havet på västkusten, eller intill en pool, så räcker det att använda en skruv som är rostskyddad med en ytbehandling, i så kallad korrosivitetsklass C4. Men det är såklart viktigt att i alla andra fall, välja en rostfri skruv. Men det återkommer jag till.
Skillnad mellan rostfri A2, A4 och ytbehandlad skruv
Låt oss börja reda ut begreppen lite. För att förklara det enkelt kan man säga att en rostfri skruv är gjord av rostfritt stål. Klass A4 har en legering som gör att skruven står emot den yttre miljön bättre och angrepp från salt. Man brukar kalla den för en syrafast skruv. A2 är en rostfri skruv som räcker i de allra flesta fall, dock inte i vissa exotiska träslag eller nära saltvatten. Rostfria skruvar är också relativt mjuka och elastiska och tål därför stora rörelser när trallen torkar och sväller.
Skruvar som är ytbehandlade har ofta en kärna av kolstål som härdas och sen beläggs med en ytbehandling för att inte börja rosta i fuktig miljö. En skruv i härdat stål är hårdare och mindre följsam än en rostfri skruv. Ytbehandlingen i sin tur kan vara av många olika sorter. Om man använder en ytbehandlad trallskruv till att skruva exotiska och ädla träslag, så finns en stor risk att metallerna i ytbehandlingen reagerar med med de naturliga ämnena i dessa träslag, vilket kan orsaka fula märken och utfällningar i trallen.
Den klassiska trallskruven
Om vi lämnar rostskydd en stund och går in på detalj och tittar på den vanligaste trallskruvens utformning och egenskaper, så har en vanlig trallskruv en skruvstam som är delgängad. Detta för att gängorna ska dra sig ner i skruvregeln och den gängfria delen av stammen ska röra sig mer fritt med trallen. Närmare spetsen sitter ofta ett skärspår som ser ut som en skåra som går tvärs in i gängorna. Skärspårets syfte, har jag förstått, är att skära av träfibrer och motverka sprickbildning. En bra trallskruv har en vass spets och genomgående så jämn kvalitet som möjligt på alla skruvar i ett paket.
Trallskruv med klämmande gängor, borrspets och cylinderskalle
Utöver den klassiska trallskruven, så finns det flera alternativ på skruvar att ta till när det kommer till traditionellt synligt montage i trallbrädan. En vanlig skruvtyp som finns hos många skruvmärken, är en skruv med cylinderformad skalle och extra gängor som gör att trallen klämmer fast mer mot skruvregeln. Vissa varianter har även borrspets som motverkar sprickbildning nära ändträ.
En egenskap som är vanligt hos dessa mer avancerade trallskruv är klämmande gängor, ofta med tätare gänga den sista biten av gängningen. Detta gör att skruven roterar fortare på slutet, när gängorna tätnar, vilket ger extra klämkraft som hjälper till att få även den mest skeva trallbräda att fixeras och rätas ut.
En cylinderformad skalle är nästa attribut som är allt mer vanligt bland special-trallskruv. Ibland finns även rillor under skruvskallen, vilket hjälper till att skära av träfibrer och försänka skallen snyggt utan stickor.
Borrspets finns på vissa av dessa special-trallskruvar, som ofta också heter något annat, då de ofta är avsedda för skruvning av panel, staket, ribbor mm. Borrspetsen gör precis vad den heter, förborrar och skruvar sen skruven.
I vilken miljö sitter skruven
Som en repetition kan vi alltså säga att en trallskruv är antingen gjord i rostfritt stål (klass A2 eller A4 som är syrafast) eller härdat kolstål och behöver därför ytbehandlas mot rost. Det finns en lång rad olika ytbehandlingar, som gör att skruven kan stå emot ett saltspraytest olika bra, och få olika korrosivitetsklasser. Idag är C4 den högsta korrosivitetsklassen för härdade ochytbehandlade skruvar.
Lite enkelt kan man säga såhär om vilka miljöer som respektive skruvtyp fungerar för:
C4-klassad, ytbehandlad trallskruv:
Den ytbehandlade stålskruven passar bra i de allra flesta icke utsatta miljöer (som ett par meter från pool eller inom två till en kilometer från saltvatten (västkusten). Den fungerar bra med vanligt tryckimpregnerat virke.
Rostfri trallskruv A2
Denna fungerar i de flesta fall, utom nära saltvatten på västkusten. Den går också bra att skruva ädelträ med, t.ex. cederträ och lärk.
Rostfri, syrafast, trallskruv A4
När skruven är A4 syrafast, så klarar den de allra tuffaste miljöerna som intill poolen eller nära saltvatten. Kan användas till ädelträ och exotiska träslag som Bankirai och Cumaro.
Träslag som kräver rostfri skruv
Sibirisk lärk är ett tätvuxet träslag med en stor andel kärnträ som har en naturligt hög motståndskraft mot röta tack vare innehåll som syra och harts. Dessa ämnen reagerar lätt med metaller i ytbehandlad skruv vilket kan ge fula märken i trallen. Därför ska en rostfri skruv i A2 eller A4 användas, helt enkelt för att undvika missfärgningar. A4 används alltid i mer utsatta miljöer. Förborra helst för att undvika sprickor i den hårda lärken, eller använd självborrande trallskruv med borrspets.
Ceder är ett annat ädelträslag som kräver rostfri A4 och syrafast skruv. Detta för att cedern innehåller röt- och svamphindrande ämnen som är sura, vilket precis som med lärken, kan ge fula missfärgningar i träet, om det kommer i kontakt med ytbehandlad skruv.
Exotiska hardwood-träslag som bankirai, kirai och cumaro ska alltid förborras, eftersom de har en densitet och hårdhet ungefär dubbelt så hög som furu. För att undvika missfärgningar bör alltid rostfri skruv A4 användas.
Rätt längd på skruven
Lika viktigt som att välja rätt skruvtyp, är det att välja en skruv som är dimensionerad för virket den ska skruvas i. En tumregel är att skruven bör vara minst dubbelt så lång som virket den ska skruva fast. För hardwood som bankirai och cumaro har jag sett rådet från leverantörer att välja en skruvlängd som gör att två tredjedelar av skruven går ner i regeln.
Träslag och tjocklek | Skruvlängd | Skruvtyp |
Tryckimpregnerad furu | ||
22 mm | 42 mm | C4/A2/A4 (beroende på miljö) |
28 mm | 56-58 mm | – |
34 mm | 75 mm | – |
Hardwood/ Bankirai & Cumaro | ||
20-21 mm | 56 mm | A2/A4 |
28 mm | 75 mm | A2/A4 |